Semne de criză: acțiunile scad, aurul crește

Semne de criză: acțiunile scad, aurul crește Sursa foto: Arhiva EVZ

Semne de criză pe bursele internaționale: prețurile acțiunilor scad, în timp ce valoarea la care se tranzacționează aurul crește.

Semne de criză pentru economia mondială. Aurul a atins luni un nivel record, în condițiile în care optimismul tot mai mare că Rezerva Federală americană va reduce dobânzile în noul an a afectat dolarul în ultimele săptămâni.

Aurul crește când se apropie o criză

Metalul prețios, văzut ca o investiție sigură, a atins un maxim istoric la 2.135,39 dolari pe uncie.

Ulterior, s-a produs o preluare de profit, ajungând să se tranzacționeze la 2.069,01 dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aurul beneficiază și de pe urma războiului dintre Israel și Hamas, potrivit analiștilor.

„Îngrijorările legate de contextul economic global șubred și de conflictul dintre Israel și Hamas au alimentat cererea investitorilor pentru active refugiu precum aurul”, a declarat Victoria Scholar, șefa departamentului de investiții de la Interactive Investor.

„În plus, așteptările privind reducerile de rate ale Fed anul viitor au pus presiune în jos asupra dolarului american, care se tranzacționează în jurul minimelor de trei luni, ceea ce a sporit atractivitatea aurului.”

Agitație pe piețele internaționale

În altă parte, bitcoin s-a tranzacționat peste 40.000 de dolari pentru prima dată din luna mai a anului trecut, stimulat de speranțele că Statele Unite vor permite în curând o tranzacționare mai largă a celei mai mari criptomonede din lume.

Principalele piețe bursiere au scăzut mai ales în Europa și Asia, în timp ce prețul petrolului a scăzut.

Traderii ignoră încercările șefului Fed, Jerome Powell, de a tempera așteptările privind reducerea ratelor de dobândă ale SUA în primul trimestru din 2024.

Pariurile pe o relaxare a politicii monetare au fost amplificate atunci când Powell a declarat vineri că aceasta se află „în teritoriu restrictiv”, după mai mult de un an de creșteri care au plasat costurile de împrumut la un nivel maxim al ultimelor două decenii.

Băncile centrale din întreaga lume au crescut ratele dobânzilor, ajutând la scăderea inflației în creștere.

Bloomberg a relatat că traderii au văzut o șansă de 60% de reducere a ratei dobânzii în SUA, în timp ce aceștia au estimat în totalitate o reducere în luna mai.

„Piețele se îngrămădesc la pariurile de reducere a ratelor”, a declarat Kyle Rodda de la Capital.com.

Alte semne de criză

Acesta a adăugat că riscurile de recesiune au sporit atractivitatea aurului.

Bitcoin a revenit peste 40.000 de dolari în urma speranțelor că firme precum BlackRock vor primi aprobarea SUA pentru a vinde primele fonduri tranzacționate la bursa spot de Bitcoin.

Bloomberg a declarat că se crede că un lot de produse ar urma să primească aprobare de la Securities and Exchange Commission până luna viitoare.

În cadrul tranzacțiilor cu acțiuni, dezvoltatorul China Evergrande a crescut pentru scurt timp cu peste 13%, după ce un tribunal din oraș a acordat mai mult timp pentru a elabora un plan de restructurare menit să evite lichidarea.

Firma, care nu a mai plătit o datorie în 2021 și a raportat datorii de peste 300 de miliarde de dolari, a fost lovită de o cerere de lichidare și riscă să fie lichidată dacă oficialii decid că propunerea sa nu este suficientă, potrivit InsiderPaper.