Semnal dubios venit din spațiu. Astronomii au reacționat imediat. Ce înseamnă, de fapt?

Semnal dubios venit din spațiu. Astronomii au reacționat imediat. Ce înseamnă, de fapt?

Astronomii au recepționat o nouă transmisie a unui misterios semnal radio din spațiu, chiar în intervalul de timp în care i s-a prezis periodicitatea: o dată la fiecare 161 de zile.

În luna iunie a acestui an, astronomii au descoperit o explozie radio rapidă (FRB), FRB 121102, care se repeta după un tipar stabilit, de undeva din adâncul spațiului.

Era a doua oară când se recepționa acest semnal, primul fiind depistat în luna februarie.

FRB sunt impulsuri radio tranzitorii care variază în lungime între o fracțiune de o milisecundă și câteva milisecunde. Oamenii de știință nu știu la această dată de ce există sau ce sunt aceste semnale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa FRB 121102 este o galaxie pitică, aflată la mai mult de 3 miliarde de ani lumină depărtare.

Un studiu publicat în iunie în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society calcula periodicitatea FRB 121102 la 157 de zile pe baza datelor pe care le-au acumulat pe o perioadă de cinci ani.

Autorii studiului au prezis atunci că un nou semnal semnal va fi recepționat pe Pământ în luna iulie sau august a acestui an. Și au avut dreptate. FRB 121102 a fost recepționat din nou.

Un alt studiu a confirmat faptul că FRB 121102 emite cu cu regularitate, stabilind o periodicitate apropiată: 161 plus/minus 5 zile.

Ambele studii confirmă teoriile anterioare, potrivit cărora FRB 121102 emite o explozie de unde radio repetate, ceea ce la va permite astronomilor să-i prezică activitatea și să-i studieze mai bine originile.

Oamenii de știință susțin însă că este puțin probabil ca la baza acestor emisii să se afle extratereștrii.

„Cred că, după toate probabilitățile, vom elabora o explicație naturală pentru aceste evenimente, dar îmi place să păstrez o minte deschisă și să urmăresc oriunde mă duc dovezile”, a spus Adam Deller, astrofizician la Universitatea de Tehnologie din Swinburne.

Kaustubh Rajwade de la Universitatea din Manchester, care a condus cercetările în primul studiu care a identificat FRB-ul care se repetă, crede că ar putea fi o stea cu neutroni.

„Pe baza duratelor scurte și a luminozităților mari ale exploziilor în sine, o bună presupunere ar fi o stea neutronă cu un câmp magnetic foarte ridicat care orbitează un obiect de companie”, a spus el.