Chiar dacă economia României a înregistrat, în primul trimestru, o creştere de 0,7% faţă de trimestrul precedent, marcând ieşirea ţării din recesiune, perspectivele de continuare a creşterii slăbesc. Exporturile, principalul domeniu care a scos ţara din criză, au început să scadă îngrijorător.
Astfel, în luna aprilie față de martie, exporturile României au scăzut cu 18,9%, în lei (17,2% în euro), în timp ce importurile s-au diminuat cu 15,5% în lei (13,7% în euro), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
De altfel, în luna aprilie există tendinţa de diminuare a schimburilor comerciale, aceasta observându-se şi anul trecut. Însă amploarea scăderii este de peste patru ori mai mare în 2011 decât anul trecut.
În aprilie 2010, faţă de luna anterioară, exporturile exprimate în lei s-au redus cu 4,3%, în timp ce importurile au scăzut cu 4%.
Analiştii spun că ţările din jurul nostru care consumă produse româneşti nu o duc prea bine, motiv pentru care şi exporturile României sunt în scădere.
România a exportat, în perioada ianuarie-aprilie, mărfuri în valoare de 13,87 miliarde lei şi a importat în valoare de 17,56 miliarde lei. În aceste condiţii, deficitul comercial al României a fost de 3,68 miliarde lei (897 milioane euro).