Semnal de alarmă din Cernăuţi. Ucraina ar putea suspenda subvenţiile pentru familiile de români care primesc burse de studiu din partea României

Semnal de alarmă din Cernăuţi. Ucraina ar putea suspenda subvenţiile pentru familiile de români care primesc burse de studiu din partea României

Copiii de etnie română din Ucraina primesc burse de studiu de la statul român. Evident că această măsură e menită să încurajeze pe aceşti elevi să înveţe în limba lui Eminescu.

Toate bune şi frumoase, numai că presa de limbă română de la Cernăuţi scrie că autorităţile ucrainene ar putea să suspende subvenţiile pentru familiile ai căror copii beneficiază de burse de studiu din partea altor state, inclusiv din partea statului român.

Pentru moment, acesta e numai un semnal de alarmă tras de publicaţia electronică www.bucpress.eu, din Cernăuţi, care, la rândul său, a preluat o serie de relatări din presa ucraineană. Anume că între planurile autorităţilor ucrainene se găseşte şi această idee.

Ştirea ca atare apare deja în doua ziare din Ucraina, anume “Buknews” și “Ceas”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ora aceasta se ştie doar că Ministerul politicii sociale de la Kiev pregăteşte un proiect de hotărâre de Guvern. Vor fi astfel reglementate condiţiile în care pot beneficia de subvenţii de la statul ucrainean acele familii ai căror membri se bucură deja de sprijinul financiar al altor state.

Înainte de a fi luată o decizie în acest sens, autorităţile ucrainene vor să realizeze un studiu asupra familiilor care primesc asemenea subvenţii din partea altor state. Studiul în cauză va fi pus în practică de angajaţii Ministerului de Finanţe, dar şi de instituţiile subordonate acestuia.

Presa din ţara vecină arată că problema subvenţiilor a apărut după ce România anunţase că vrea să susţină cu burse de studiu un anumit număr de elevi de etnie română din Ucraina.

Se ştie că în cursul acestui an primesc burse de la statul român peste 1.000 de elevi din Bucovina de Nord, Transcarpatia şi Odessa. Cuantumul bursei este de 15.000 de grivne ucrainene pe an.

Iniţiativa acestor burse aparţine Ministerului Românilor de Pretutindeni. În data de 9 mai, anul curent, Parlamentul României, în speţă Camera Deputaţilor, a aprobat cu unanimitate de voturi acest proiect.

Bursele susţin astfel pe elevii care sudiază în şcolile cu predare în limba română de pe teritoriul Ucrainei.

Acum, după ce autorităţile ucrainene au anunţat că vor să facă un studiu asupra familiilor care primesc burse din alte ţări, au apărut şi speculaţiile în presa din ţara vecină. Anume că e posibil ca aceia care beneficiază de burse din străinătate să nu mai primească subvenţii de la statul ucrainean. Rămâne de văzut dacă e doar un foc de paie ori, mai grav, această intenţie se va materializa.