Semnal de alarmă asupra diplomelor din unele şcoli profesionale, fără acoperire în pregătire profesională şi examinare. Deputatul liberal Marilen Pirtea vorbeşte despre „vânzarea” de certificate profesionale

Semnal de alarmă asupra diplomelor din unele şcoli profesionale, fără acoperire în pregătire profesională şi examinare. Deputatul liberal Marilen Pirtea vorbeşte despre „vânzarea” de certificate profesionale

Deputatul PNL Marilen Pirtea face apel la Autoritatea Naţională pentru Calificări să ia măsuri împotriva unui fenomen pe care îl consideră tot mai amplu, acela al firmelor care emit certificate profesionale, recunoscute în Uniunea Europeană, dar fără ca acele diplome să aibă în spatele lor cursuri de calificare şi nici examinări.

Ceea ce, în opinia deputatului, semnifică un fel de „vânzare” a unor diplome.

“Investigațiile de presă au dezvăluit recent faptul că se întâlnesc foarte des, în mai multe județe, companii de certificare și pregătire a personalului care aplică practici ilegale și imorale, “vânzând” certificate profesionale, recunoscute în Uniunea Europeană, situații necunoscute și complet ignorate de către Autoritatea Națională pentru Calificări, cea care autorizează aceste firme și ține evidența diplomelor.

Tolerând aceste situații, Ministerului Educației Naționale este coautor al gravelor deservicii ce ne sunt aduse tuturor de către firmele care eliberează certificate fără susținerea cursurilor și examinărilor, așa cum impun regulile și normele învățământului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În unele domenii, aceste practici pot produce pericole pentru viețile oamenilor, căci pregătirea neadecvată din domenii sensibile, așa cum este cel sanitar, spre exemplu, poate să ducă la mari neplăceri și la cazuri grave de malpraxis”, a spus deputatul liberal Marilen Pirtea, ]n acela;i timp coordonatorul Comisiei de educație a PNL şi vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Acesta face referire, în primul rând, la şcolile postliceale de asistente medicale, acolo unde este necesară o pregătire adecvată a cursantelor, nicidecum să se pună accentul doar pe taxele de şcolarizare.

Marilen Pirtea face referire, în context, la cazul unor asistente medicale ajunse în Suedia, despre care autorităţile de acolo au constatat că sunt incompetente. Presa din Suedia vorbeşte astfel despre efectele negative ale libertăţii de mişcare în Europa, pe piaţa forţei de muncă.

“Școlile postliceale de asistente medicale pot genera, uneori, adevărate pericole la adresa pacienților, prin asistentele și asistenții cu diplome luate doar prin plata taxelor de școlarizare. Cazul este pe larg relatat de când televiziunea publică suedeză a prezentat situația unor asistente medicale nepregătite, provenite din România, generând o serioasă umbră de îngrijorare despre efectele negative ale libertății de circulație în piața europeană a muncii, dar mai ales despre sistemul privat de învățământ din România, certificat de Ministerul Educației”, a conchis Marilen Pirtea.