Şemineele nu pot fi montate la întâmplare. Se iau în calcul arhitectura locuinţei, dimensiunile ei, dar şi designul interior al acesteia.
Construcţiile noi sunt prevă zute cu livinguri spaţioase în care punctul de atrac- ţie este, negreşit, şemineul. Poate aşa se explică de ce importatorii de şeminee raportează o evoluţie spectaculoasă în materie de vânzări, pentru anul trecut. „2007 a fost mai profitabil decât 2006. Vânzările de şeminee au crescut cu 75% numai în prima jumătate a anului“, apreciază Carmen Dobre, director de vânzări de la Şeminee Ştefănescu, din Bucureşti. Cu toate acestea, specialiştii subliniază că piaţa românească de şeminee este abia la început. La mare căutare sunt şemineele încorporate, cu o faţă sau două, cele murale şi de colţ, prezente într-o foarte mare varietate de culori din diferite materiale. „Ultimele creaţii în materie sunt şemineele centrale cu focar vitrat, suspendate sau pe suport, pivotante sau simple“, spune designerul de interioare Toni Anastasiei. Ecologice, cu design modern Noutatea în domeniu este adusă de un sistem ce funcţionează cu bietanol, pe principiul unei spirtiere. Şemineele ecologice nu mai au nevoie de ţevi de alimentare sau de coş pentru evacuarea fumului, motiv pentru care pot prinde forme diverse şi interesante.
„Faţă de şemineele care au o imagine clasică, de marmură sau piatră, cele ecologice au un design modern, apreciat de arhitecţi şi designeri de nivel internaţional“, spune Liviu Piperea, director general la Decora House, importator de şeminee ecologice, din Bucureşti. În plus, se poate achiziţiona doar kit-ul unui astfel de şemineu, urmând ca acesta să ia forma finală în funcţie de preferinţele cumpărătorului.
De asemenea, kit-ul poate fi montat şi în cadrul unui şemineu vechi, care nu mai funcţionează şi a cărui reconstrucţie poate fi foarte costisitoare. Datorită flexibilităţii în design, şemineul ecologic poate fi amplasat cu uşurinţă atât în spaţiile comerciale, rezidenţiale sau de birouri, mai ales că flacăra poate fi stinsă, reglată sau aprinsă cu uşurinţă în orice moment. Alege-i locul încă din faza de proiectare Gama variată de şeminee oferă modele în stil rustic, clasic, contemporan sau modern. Ele pot funcţiona atât pe combustibil solid, cât şi pe combustibil gazos. „Cele clasice sunt cele mai potrivite pentru o casă de vacanţă“, spune arhitectul Florina Anghelescu, de la Aleph Studio, din Bucureşti. Având în vedere că orice tip de şemineu are nevoie de un coş de fum, specialiştii recomandă amplasarea lui într-o încăpere spaţioasă.
„Ideal ar fi să fie prevăzut într-o casă sau într-un apartament încă din faza de proiectare. Trebuie luat în calcul locul în care acesta va fi instalat la mijloc sau pe colţ. Apoi trebuie studiată posibilitatea de a axa coşul de fum pe centrul şemineului sau măcar în imediata vecină tate a acestuia“, spune Carmen Dobre. Cât durează montarea Din momentul în care ai comandat şemineul preferat, mai ai de aşteptat, în medie, o lună, până să-l ai şi instalat în casa ta. Termenul de montare este de o zi, iar durata de viaţă - nelimitată. Un şemineu trainic nu are nevoie de între- ţineri speciale, iar service-ul este asigurat de firma de la care l-ai procurat.
„Distribuitorul/importatorul/producă torul ar trebui să fie o firmă serioasă, profesionistă şi de încredere, pentru a nu exista pericol de incendiu. De asemenea, ar fi de dorit ca firma de la care cumperi să ofere şi montaj şi garanţie, evitând astfel problemele care ar putea apărea ulterior“, atenţionează arhitectul Florina Anghelescu. Pentru şemineele ecologice, spune Liviu Piperea, „nu există manoperă de montaj, ea fiind inclusă în preţul produsului“. Şemineele ecologice au toate componentele necesare şi nu necesită un timp de montare. Excepţie fac şemineele încorporate, a căror montare poate dura 15-30 de minute. Materialele folosite în construcţia şemineelor sunt garantate trei ani, dar durata de viaţă poate fi mult mai mare.