Semiluna, învinsă de Cruce. Avioanele care pun sare pe rană în criza Turcia-Grecia

Avertisment al poliției germane despre PKK; Sursa: Arhiva

Turcia și Grecia sunt de o bună bucată de vreme la cuțite. Tensiunile, în aer și pe apă, au crescut pe fondul ultimelor dispute economice din Mediterana de Est.

Semiluna, învinsă de Cruce. Avioanele care pun sare pe rană în criza Turcia-Grecia. O știre care nu va fi bine primită de Ankara vine să pună mai mult gaz pe foc, scrie publicația NationalInterest.

Grecia lovește Turcia în plin. Cu ajutorul SUA

Se pare că următorul partener militar al SUA care va achiziționa avionul F-35 Lightning al companiei Lockheed Martin sunt Forțele Aeriene Grecești. Potrivit unor informații, pentru pune sare pe rană, cele șase avioane F-35 care urmează să ia drumul Atenei vor fi vopsite în „alb și albastru”, culorile drapelului statului elen. Avioanele, destinate inițial Turciei, ar fi urmat să poarte pe ele Semiluna.

Turcia a fost eliminată din programul F-35 după ce Ankara a cumpărat de la ruși sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumf. Un sistem despre care oficialii NATO au susținut că este incompatibil cu alte sisteme ale Alianței.

Turcia este un partener de încredere și aliat NATO de peste 65 de ani. Dar acceptarea sistemului S-400 subminează angajamentele pe care aliații NATO și le-au asumat privind achiziționarea sistemele Rusiei.

Grecia primește 20 de avioane stealth

S-400 Triumf (denumire NATO: SA-21 Growler) a fost dezvoltat și produs de Almaz-Antey. A fost conceput pentru a oferi protecție împotriva atacurilor aeriene, inclusiv a rachetelor balistice de croazieră, tactice și operaționale. S-400 poate fi folosit și împotriva instalațiilor de la sol.

Grecia va primi 20 de avioane stealth din a cincea generație, primele șase ajungând în 2022. Primul lot de aeronave ar putea fi livrat în același timp în care Forțele Aeriene Grecești primesc șase avioane de luptă Rafale din Franța. Se presupune că vânzarea de avioane a fost impulsionată tocmai de activarea sistemului antiaerian S-400 Triumf. Turcia a testat prima dată platforma peste Marea Neagră la începutul acestei luni.

Ce va face NATO?

Mai mult, pe lângă eventuala livrare a avioanelor F-35 către Grecia, forțele NATO ar putea să-și repoziționeze prezența în afara bazei aeriene de la Incirlik din Turcia. Cel mai probabil, la o bază aeriană pe insula Creta.

Anul trecut, Congresul SUA a analizat posibilitatea eliminării armelor nucleare și a trupelor americane de la Incirlik. Recep Tayyip Erdogan a contracarat imediat, sugerând că Turcia ar putea închide complet baza americană.

Grecia și Turcia sunt aliați de facto din 1952. O alianță care a fost și continuă să fie marcată de o ostilitate deschisă între cele două națiuni. Cele două țări se află acum în conflict deschis din pricina rezervelor energetice.