Semiconductori. Țările UE încheie un acord pentru a-şi dezvolta producţia proprie

Semiconductori. Țările UE încheie un acord pentru a-şi dezvolta producţia proprie Planul companiilor occidentale în cazul unei invazii în Taiwan. Sursa Foto: Dreamstime.com

Parlamentul European şi ţările membre ale Uniunii Europene au ajuns marţi la un acord pe un text care urmăreşte să dezvolte industria semiconductorilor pentru a-şi reduce dependenţa faţă de Asia în acest sector strategic.

"Europa îşi ia destinul în propriile mâini", s-a felicitat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, salutând acest acord privind "Chips Act".

"Deţinând semiconductorii cei mai avansați, UE va deveni o putere industrială pe pieţele viitorului", a adăugat el.

Obiectivul afişat este de a atinge 20% din piaţa mondială în 2030, adică de două ori mai mult decât astăzi, mobilizând 43 de miliarde de euro investiţii publice şi private pentru această industrie. Uniunea Europeană, aflată în fruntea cercetării privind cipurile, a văzut cota ei de piaţă scăzând în ultimele decenii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Penuria de semiconductori a provocat un electroșoc

Penuria de semiconductori, care a frânat industria auto, a provocat un electroşoc. Tensiunile geopolitice din jurul Chinei, ca şi pandemia, au determinat conştientizarea necesităţii de a produce în Europa aceste componente indispensabile importate mai ales din Taiwan şi Coreea, şi au convins Comisia să flexibilizeze încadrarea strictă a ajutoarelor de stat şi să-şi asume o politică industrială intervenţionistă pe un continent tradiţional foarte deschis concurenţei mondiale.

Aceste componente sunt de neocolit în multe obiecte ale vieţii cotidiene, precum telefoanele mobile, dar şi în centre de stocare de date, în inima economiei digitale în plin boom. (Rador)