Şeful Vămii Moraviţa poate dormi liniştit. Nu-l caută nimeni

Şeful Vămii Moraviţa poate dormi liniştit. Nu-l caută nimeni

Milan Ştefan Gubic, şeful vameşilor de la Moraviţa, nu este urmărit naţional. Confirmarea a venit ieri de la oficiali ai poliţiei. Pe numele său există doar un "consemn operativ" la frontiere.

Milan Ştefan Gubic, şeful de tură al vameşilor de la Moraviţa care nu s-a aflat la serviciu în ziua descinderii procurorilor anticorupţie, deşi ar fi urmat să facă parte din lotul de "reţinuţi", nu este dat în urmărire. Iar confirmarea a venit ieri de la oficiali ai poliţiei. Potrivit unor surse judiciare, pe numele lui Gubic există doar "un consemn operativ", ceea ce înseamnă că poliţistul de frontieră care îl va identifica în momentul în care acesta ar vrea să iasă din ţară este obligat să ia legătura cu procurorii DNA.

Presa locală a relatat că Milan Gubic a participat, pe 5 februarie, la Balul Agricultorilor, iar o zi mai târziu, la ora 21.00, vameşul şi-a luat o trimitere de la medicul de familie, fără a se mai prezenta însă la policlinică.

De altfel, surse judiciare susţin că Gubic ar fi fost informat din timp despre descinderile DNA care au avut loc la Moraviţa în dimineaţa de 8 februarie şi că este posibil să fi părăsit deja România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gubic e de departe unul dinte cei mai bogaţi vameşi din zona de vest a ţării, cu un apartament şi o casă în Nădlac (judeţul Arad), un apartament în Timişoara (achiziţionat în 2003), 4 hectare de pământ în comuna timişană Giroc (cumpărate în 2005) şi încă două case în Nădlac (achiziţionate în 2006). El mai deţine un restaurant în Nădlac, un lanţ de case de schimb valutar şi o firmă de transport cu o flotă de peste 200 de maşini.

În plus, în 2008, Milan Gubic a candidat la funcţia de primar al oraşului Nădlac, din partea PSD. Ulterior, a demisionat însă din partid.

Vezi AICI ce averi au vameşii din Banat

Acuzaţii de înlesnire a traficului cu droguri

Potrivit foştilor săi colegi, timp de 15 ani, Milan Gubic a fost şef de tură la Vama Nădlac, iar, după ce aceasta s-a desfiinţat, el ar fi rămas în sistem datorită prieteniei cu şeful Direcţiei Vamale Timişoara, Aurel Mateuţ, cel care a ajuns în funcţie în urmă cu doi ani , pe filiera şefului PDL Arad, Gheorghe Falcă.

De altfel, de pe 13 ianuarie anul acesta şi Aurel Mateuţ este urmărit penal de procurorii DIICOT. Motivul: în noiembrie 2010, poliţiştii au descoperit, în două TIR-uri care intraseră în ţară prin Vama Jimbolia, 160 de baxuri de ţigări în loc de cărămizi şi materiale de construcţii.

Despre Milan Gubic, şeful sindicatului Sed Lex, Vasile Marica, declara în 2003 că ar avea legături strânse cu traficul de droguri care "se opera" prin Vama Nădlac. "Gubic este şi proprietarul restaurantului «Coliba», situat la ieşirea din vamă, unde Dinu Gheorghe (supranumit "Dinu Vamă", fost şeful al Vămilor în timpul guvernării PSD - n.r.) lua masa destul de des. Noi îi suspectăm pe cei doi (Gubic şi Doru Florian Băluş - fost şef de tură până în 2000 - n.r.) că ar fi supapele către Occident folosite de Dinu Gheorghe pentru scoaterea produselor periculoase din ţară", explica, la vremea respectivă, Vasile Marica, făcând referire la faptul că în Vama Nădlac nu s-au făcut niciodată capturi de droguri.

De altfel, nici la Moraviţa nu au fost înregistrate asemenea capturi în mandatul lui Milan Gubic. Şi, ţinând cont de argumentele invocate de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, în motivarea deciziei de arestare a poliţiştilor şi vameşilor de la graniţa cu Serbia, pe aici ar fi putut fi introduse în România droguri şi arme, atâta vreme cât nici vameşii, nici poliţiştii de frontieră - care "făcuseră din luarea de mită un veritabil mod de viaţă" - nu mai făceau niciun fel de control.

"Faţă de această atitudine, se poate întâmpla oricând ca un traficant (...) să dea suma de bani convenită, cu titlu de mită, lucrătorilor vamali şi poliţiştilor de frontieră pentru a i se tolera deţinerea frauduloasă a unei cantităţi de ţigări, în timp ce în autoturismul său s-ar fi aflat, pe lângă ţigări, orice alte bunuri periculoase sau interzise la deţinere, cum ar fi droguri, materiale explozive sau toxice, arme şi muniţie", notează judecătorii.

Vameşi cu antecedente Interesant este şi faptul că niciunul dintre vameşii arestaţi la Moraviţa nu şi-a postat anul trecut declaraţia de avere pe pagina web a instituţiei. Printre ei se numără şi Ana Cumpănăşoiu, care a mai fost anchetată pentru fapte de corupţie şi în 2004. EVZ relata atunci că mai mulţi turişti au reclamat faptul că Ana Cumpănăşoiu, pe atunci angajata Aeroportului Timişoara, le-ar fi cerut şpagă la intrarea în ţară. Plângerile au culminat cu un protest al consulului Italiei. Cu toate acestea, la finalizarea anchetei, vameşa a fost repusă în funcţie, iar în 2010 transferată la PTF Moraviţa. 91 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la punctele de trecere de pe graniţa cu Serbia vor rămâne după gratii pentru 29 de zile, au decis magistraţii Curţii de Apel Bucureşti

"(...) se poate întâmpla oricând ca un traficant din această grupare criminală (...) să dea suma convenită, cu titlu de mită, lucrătorilor vamali şi poliţiştilor de frontieră (...) în timp ce în autoturismul său s-ar fi aflat, pe lângă ţigări, droguri, materiale explozive, arme şi muniţie." CURTEA DE APEL BUCUREŞTI

REACŢII

Kovesi: nu acţionăm după o comandă politică

Prezent ieri la Cluj-Napoca, procurorul general al României Laura Codruţa Kovesi a respins atacurile lansate de PSD şi PNL potrivit cărora dosarele penale deschise pe numele vameşilor şi poliţiştilor de frontieră ar fi o comandă politică.

"Categoric, Parchetul nu acţionează după nicio comandă politică. Nu facem dosare după calitatea politică a unei persoane. Nu răspundem comenzilor. Speculaţiile care se fac pe marginea acestor dosare cum că totul a pornit de la acuzaţiile Germaniei şi Franţei legate de corupţia de la frontierele României nu au nicio legătură. Probele au fost adunate într-o perioadă foarte mare de timp", a declarat Codruţa Kovesi.

Referitor la dosarul "Mită la Vama Halmeu", procurorul general a răspuns într-o notă ironică la întrebarea dacă şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, va fi chemat la audieri. "Eu, personal, nu am să-l citez pe Blejnar pentru că nu am nicio calitate în acest dosar", a răspus Kovesi, adăugând că cei care sunt implicaţi în dosarele de corupţie din vămi vor suporta din buzunarele proprii costurile anchetei care se ridică în prezent "la o sumă destul de importantă".

Pe de altă parte, surse judiciare susţin că Sorin Blejnar nu a fost citat în dosar deoarece nu există probe care să ateste implicarea sa în acest scandal. (Mihai Şoica)