Șeful te contactează mereu în timpul liber? Autoritățile iau măsuri și impun amenzi pentru angajatorii care nu respectă programul angajatului
- Ramona Rotaru
- 8 noiembrie 2021, 23:01
Angajatorii care își contactează angajații în afara orelor de program ar putea fi sancționați cu amenzi. Decizia a venit după ce, mai multe companii au decis să își trimită angajații să lucreze la distanță, din cauza pandemiei provocate de COVID-19.
Portugalia vine cu aceste noi reglementări în domeniul muncii, care au fost aprobate la finalul săptămânii trecute. Angajatorii care își contactează angajații în afara orelor de program pot primi amenzi. Autoritățile au decis să ia această decizie după ce, din cauza pandemiei provocate de virusul SARS-Cov-2, mai multe firme au decis să își mute activitatea în online, iar personalul să lucreze de la distanță.
Noile reglementări au fost adoptate vineri, 5 noiembrie, de către Parlamentul Portugaliei. Aceștia au introdus măsuri suplimentare de protecție pentru angajații care își desfășoară activitatea în format remote. Conform informațiilor oferite de autorități, noile reglementări sunt un răspuns la tendința observată pe piața muncii: din ce în ce mai mulți angajați au lucrat de acasă în timpul pandemiei de COVID-19.
„Există beneficii ale muncii la domiciliu, dar vrem să adaptăm legislaţia la aceste evoluţii”, a anunţat Guvernul de la Lisabona.
Noile reglementări vin pentru a menține o balanță între locul de muncă și viața privată, chiar dacă îți desfășori activitatea în afara sediului. Angajatorii care disturbă viața de familie a angajaților vor fi amendați pentru acest obicei. Șefii trebuie să evite să își deranjeze angajații în afara orelor de program, excepție făcând cazurile speciale. Noile reglementări vin cu anumite aspecte și pentru personalul care lucrează de acasă. Pentru a evita izolarea, aceștia trebuie să se prezinte la sediul firmei la cel puțin două luni.
Autoritățile din Portugalia consideră că angajatorii sunt responsabili și de facturile la curent ale angajaților care lucrează în format remote. Firmele trebuie să le plătească acestora cheltuieli suplimentare.
România și Bulgaria, țările cu cea mai mică rată în materie de muncă la distanță
Angajatorii care nu respectă toate aceste măsuri impuse de autorități riscă amenzi destul de mari. Parlamentul Portugaliei a respins măsura care asigura angajaților dreptul de a închide sistemul profesional de comunicare în afara orelor de program, potrivit Agerpres.
La categoria locuri de muncă la domiciliu în perioada pandemiei, România se clasează la coada clasamentului, având o rată de 2,5%. În ceea ce privește Europa, sub noi este doar Bulgaria, cu o rată de 1,2%. Țara care ocupă locul fruntaș este Finlanda, are o rată de 25,1%, conform datelor Eurostat.