Intervenţie grosolană în legea referendumului. Ordonanţa USL permite ca şeful statului să fie demis şi cu trei voturi. Acest act nu poate fi ATACAT DE NIMENI în România
- Laura Ciobanu
- 6 iulie 2012, 21:22
Referendumul pentru demiterea şefului statului a devenit o formalitate, graţie Ordonanţei de Urgenţă date ieri de Guvern şi publicate cu promptitudine în Monitorul Oficial. Guvernul a eliminat din Legea referendumului inclusiv prevederea că, pentru demiterea şefului statului, la urne trebuie să se prezinte minim 50% plus din totalul românilor cu drept de vot.
Orice referendum din România, inclusiv cel pentru demiterea unui primar de comună este, de ieri, mai complicat decât cel pentru demiterea şefului statului. Guvernul a "umblat" nu numai la numărul de voturi necesar pentru a-l demite pe preşedinte, ci a modificat şi condiţiile legate de validarea referendumului. Guvernul nu a eliminat doar prevederea conform căreia şeful statului nu poate fi demis decât dacă pentru aceasta se pronunţă peste jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot. Pe lângă aceasta, din lege a fost eliminată şi condiţia de validare valabilă pentru toate celelalte tipuri de referendum, şi anume că acesta este valabil numai dacă la el s-au prezentat şi au votat - indiferent cum - peste jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot. Cu alte cuvinte, simplificând, şeful statului poate fi demis şi cu trei voturi, dacă două dintre ele sunt "pentru". Până şi un primar de comună este în acest moment mai greu de demis decât un preşedinte, pentru că un primar nu poate fi dat jos dacă la referendum nu s-au prezentat peste jumătate dintre cetăţenii înscrişi pe listele electorale ale comunei respecticve. Întrebat de ce Guvernul nu a eliminat discriminarea privind rata de participare la referendum şi în cazul primarilor, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a invocat caracterul de urgenţă al referendumului prezidenţial şi a spus că Guvernul va afectua această modificare prin lege, mai încolo. "O s-o facem prin lege, nu există acum o urgenţă legată de organizarea unui referendum local", a spus Duşa. Au şi trimis-o la Parlament USL spune că actul este inatacabil în acest moment, pentru că un articol similar a fost atacat în 2007 la CCR şi Curtea l-a găsit constituţional. În plus, USL s-a asigurat că în această etapă nu există cale de atac. Chestorul Senatului Dan Radu Ruşanu a anunţat că ordonanţa privind referendumul a intrat în procedură parlamentară, deci este în vigoare. Comisiile de specialitate au fost însărcinate să dea avize până la sfârşitul lunii august, iar apoi Senatul va convoca o sesiune legislativă extraordinară. Parlamentarii nu pot contesta actul decât după ce va fi dezbătut în Parlament, iar Avocatul Poporului, care putea contesta ordonanţele de urgenţă, a fost schimbat săptămâna trecută cu Valer Dorneanu, fost membru PSD.