Șeful Statului Major al Apărării avertizează: Pacea nu mai este o certitudine

Statul Major al Apărării. Sursa foto: Facebook

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a declarat cu ocazia aniversării a 165 de ani de la înfiinţarea Statului Major, că situaţia actuală de securitate ne arată că pacea nu mai este o certitudine pe continentul european.

Șeful Statului Major al Apărării avertizează: Pacea nu mai este o certitudine

„Indicatorii situaţiei actuale de securitate ne avertizează că pacea nu mai este o certitudine pe continentul european. În disonanţă cu normele dreptului internaţional umanitar, acţiunile Federaţiei Ruse alimentează progresia negativă a potenţialului de ameninţări şi riscuri de securitate. La nivelul regiunii Mării Negre, zonă de interes strategic a NATO, avem o situaţie de criză în domeniul apărării”, a spus generalul Gheorghiţă Vlad.

Șeful Statului Major al Apărării. Sursa foto: Facebook

Șeful Statului Major a mai precizat că „Totodată, s-au îmbunătăţit capabilităţile de cunoaştere a situaţiei şi avertizării timpurii. Capacitatea noastră defensivă, respectiv relaţiile euro-atlantice şi de Parteneriat Strategic cu SUA rămân vectorii posturii naţionale de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre”.

Ce s-a petrecut în urmă cu 165 de ani

În urmă cu 165 de ani, sub autoritatea lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul celor două principate unite, începea construcţia statului român modern. Între instituţiile înfiinţate în 1859 s-a numărat şi Corpul De Stat Major General, structura comună de comandă a armatelor Moldovei şi Ţării Româneşti, a amintit șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad.

Șeful Statului Major: „De atunci, unul dintre pilonii identităţii naţionale a fost reprezentat de instituţia apărării. Prin fapte, Armata şi-a câştigat un bine-meritat loc în istorie şi în inimile românilor. În fruntea instituţiei militare s-a găsit eşalonul care a avut ca misiune generală pregătirea oştirii şi a naţiunii pentru apărare. A fost un angajament dificil, adeseori îndeplinit cu sacrificiul celor mulţi, căzuţi la datorie”.

Șeful Statului Major al Apărării. Sursa foto: Facebook

Armata română, prezentă în toate operațiunile NATO și UE

Șeful Statului Major a mai  menţionat că militarii români sunt prezenţi la operaţii ale NATO şi UE în Balcanii de Vest, Africa, în Marea Mediterană şi Oceanul Indian, iar din perspectiva sprijinului naţiunii gazdă, România asigură condiţiile necesare operării şi pre-poziţionării forţelor şi capabilităţilor aliate în ţara noastră, potrivit Planurilor Regionale.

„În format bilateral şi al UE, cooperăm cu partenerii din Armata Naţională a Republicii Moldova, pentru ca acest stat independent să reziste ameninţărilor hibride lansate de regimul de la Moscova. De asemenea, prin contribuţii cu capabilităţi militare către Armata Ucrainei, suntem parte a efortului naţional de sprijin multidimensional al statului vecin, care se apără în războiul brutal dus de Federaţia Rusă”.

Generalul Gheorghiţă Vlad a precizat că „se iau deja măsuri prin care militarii să beneficieze de echipament şi armament individual de cea mai bună calitate, iar consolidarea accentuată a capabilităţilor relevante din arhitectura defensivă naţională continuă neabătut”.