Șeful Armatei, generalul Gheorghiță Vlad: „Nu putem doborî dronele de atac care intră în România”

Șeful Armatei, generalul Gheorghiță Vlad: „Nu putem doborî dronele de atac care intră în România”Lituania anunță un zid de drone în fața amenințărilor rusești. Sursa Foto: Dreamstime.com

Șeful Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a declarat astăzi că, din cauza legislației, România nu poate doborî dronele de atac.

Generalul Gheorghiţă Vlad, Șeful Statului Major al Armatei, a declarat marți că militarii nu dispun de legislația necesară pentru a neutraliza dronele de atac care ar putea încălca spațiul aerian al României, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

Șeful Armatei: „Armata României nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace”

Șeful Armatei a oferit mai multe detalii despre acțiunile pe care le poate face Armata României pe timp de pace.

„În momentul de faţă, Armata României nu poate să ducă operaţii de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă”, a declarat Șeful Armatei pentru Europa Liberă.

Patru legi trebuie modificate

Generalul Gheorghită Vlad afirmă că trebuie să fie aduse modificări la patru legi. De asemenea, el menționează că în cadrul uneia dintre aceste legi se ia în considerare "o nouă inițiativă legislativă care să permită să operăm și în timp de pace sub auspiciile unei operații militare".

Acestea sunt: Legea Apărării Naționale, Legea de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale, Legea privind Regimul Armelor și Munițiilor și Legea 257/2021 privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României.

„În această lege (n.r. - Legea privind modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al României), la articolul opt, de exemplu, pentru că drona este încadrată la aeronavă fără pilot, [militarii - n.r.] trebuie să respecte aceleaşi reguli dacă este combătută, adică: să se ridice serviciul de poliţie aeriană, avionul să dea semnale că s-a încălcat teritoriul sau spaţiul aerian naţional. Şi sunt patru - cinci etape.(…) Drona respectivă bineînţeles că n-o să răspundă la toate alea, că nu e un pilot care să vadă”, a explicat şeful Statului Major al Apărării.

Șeful Armatei a subliniat că o dronă sau fragmentul de dronă nu ar trebui să fie tratate ca o aeronavă, iar în conformitate cu baza legală actuală, ar trebui considerate echivalente cu muniția sau cu alte mijloace, cum ar fi loitering (adică muniție ghidată prin telecomandă). Aceasta ar permite utilizatorului sistemului de armament să ia o decizie în momentul respectiv.

„Pentru că timpul de acţiune este foarte scurt din momentul în care a trecut din spaţiul aerian al Ucrainei în spaţiul aerian al României”, a continuat generalul Gheorghiţă Vlad.

Alertă la Frontieră

Sursa foto: Arhivă EVZ

Armata a avut probleme și în 2023

În același interviu, Șeful Armatei a detaliat că, în cursul anului trecut, militarii s-au confruntat cu un alt obstacol în neutralizarea dronelor străine, în afară de aspectul legislativ.

„Era un deficit de mijloace. Abia acum a fost semnat contractul cu un furnizor din Coreea de Sud”, a susţinut generalul Gheorghiţă Vlad.

La întrebarea „Adică n-aţi avut proiectile?”, el a replicat: „Nu am avut sisteme de combatere. Proiectilul este partea sistemului de angajare”.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News