Șeful SRI, George Maior, la emisiunea ”Lumini și Umbre” de la B1 TV, moderată de Dan Andronic.: ”Din punct de vedere al Serviciului, știu tot ce se întâmplă în țara asta. Toate mandatele sunt semnate de director”
- Magda Spiridon
- 24 ianuarie 2015, 22:41
Cel mai longeviv director al SRI , George Maior, a fost invitatul emisiunii "Lumini şi Umbre", de la B1 TV, moderată de Dna Andrnic. Şeful SRI a vorbit despre cum a fost numit de preşedintele Traian Băsescu în această funcţie, pe 4 octombrie 2006. Printre primele măsuri pe care le-a luat, Maior a dezvăluit şi care a fost principalul obiect la acea vreme, a confirmat că au existat "anumite relaţionări cu sfera politică din zona ofiţerilor de informaşii" şi a explicat, concret, ce face în biroul său de pe Bulevardul Libertăţii.
Numit director SRI în urmă cu 8 ani, George Maior a declarat că propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a ocupa această funcţie a fost inedită. "Sincer, nu mă aşteptam, meritam acest lucru", apoi a detaliat: "Pentru că proveneam din Opoziţie, era un aspect inedit, introdus chiar de domnul preşedinte de a avea un om din Opoziţie în fruntea serviciilor sau a Serviciului Român de Informaţii. Pe de o parte, pe de altă parte era şi o chestiune legată de CV-ul meu, de activitatea mea. Fusesem secretar de stat în domneniul apărării, un domeniu apropiat: de elementul strategic de politica de apărare intelligenţe, negocieri internaţionale"
Întrebat de moderatorul emisiunii Dan Andronic care au fost primele măsuri pe care le-a luat când a fost confirmat în funcţia de şef SRI, George Maior a răspuns: "În primul rând, am pornit un program amplu de tranformare, de reformă a serviciului. Din punct de vedere operaţional, intelectual, proceduri, resurse umane, am adus Serviciul, după părerea mea, la exigenţele secolului XXI, din punct de vedere al provocaărilor de securitate. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să întrunesc Biroul Executiv al Serviciului format din adjuncţi, prim-adjuncţi, şefii principalelor direcţii. Pentru a propune acest program, etapizat pe trei ani. Programul a fost 2007-2010, cu aceste obiective pe care le-am menţionat. Ceea ce nu este uşor într-un Serviciu de Informaţii”.
Directorul SRI a vorbit şi despre cât de legat era Serviciul de politică: "Existau tentaţii şi tendinţe. Anumite relaţionării cu sfera politică din zona ofiţerilor de informaţii. Acest lucru l-am curmat foaret tranşant şi, zic eu, intransigent"
Principalul factor operativ în SRI, a mai spus Maior, este dierctorul: "Adică, ce faceţi? Pindeţi spioni", l-a chestionat Dan Andronic, directorul general al ziarului Evenimentul zilei, care moderează emisiunea Lumini şi umbre. de la B1 TV, dig'fuzată sâmbătă seara de la 23:00.
”Toate operaţiunile sunt aprobate de director”, a preciat Maior. ”Cu nume, prenume. Adica dumneavoastra ştiţi cam tot ce se întâmpla în ţara asta. Din punct de vedere al SRI-ului, bineînţeles”, a venit întrebarea. ”Exact. Toate mandatele sunt semnate de director. Deci toate aspectele legate de operativ sunt asumate de director”.
”Deci, când dumneavoastra va uitaţi la un ministru, la un ziarist, la un cetaţean,ştiţi daca-i ascultat sau nu? Daca-i obiectul unei supravegheri sau nu?”, a insistat Dan Andronic. ” Din perspectiva Serviciului, da. Daca ar fi vorba de alte instituţii...”, a raspuns ?şeful SRI.