Șeful OMS vrea o „conducere globală”! „Cea mai mare amenințare nu e virusul în sine”
- Dan Coravu
- 22 iunie 2020, 23:02
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, vrea o „conducere globală” în lupta împotriva noului coronavirus.
Absenţa unei conduceri globale şi a unităţii în lupta împotriva noului coronavirus reprezintă o ameninţare mai mare decât epidemia în sine, a declarat luni directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că politizarea pandemiei a dus la o agravare a acesteia, informează Reuters.
Tedros Adhanom Ghebreyesus nu a dorit să dezvolte această afirmaţie, însă OMS a fost criticată de anumite state membre, în special de Statele Unite ale Americii, care au spus că este o organizaţie prea slabă, prea lentă şi prea "dedicată Chinei" în eforturile depuse pentru limitarea pandemiei de COVID-19.
Alte state membre au cerut o revizuire a reacţiei organizaţiei în faţa pandemiei, iar Australia a cerut ca OMS să aibă mai multe prerogative, care să îi permită să reacţioneze mai repede în situaţii de criză sanitară.
"Lumea are nevoie disperată de unitate naţională şi de solidaritate globală. Politizarea pandemiei a exacerbat-o", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus la un forum medical - World Government Summit - organizat în format virtual de emiratul Dubai.
"Cea mai mare ameninţare cu care ne confruntăm acum nu este virusul în sine, ci absenţa unei solidarităţi globale şi a unei conduceri globale", a adăugat el.
Cine-l vrea mort pe directorul OMS? Asta-i chiar o bombă! Interese uriaşe la mijloc
O mână spală bine pe alta: Directorul OMS a ascuns Holera cum a tăinuit China COVID-ul
Directorul OMS a mai spus că anumite părţi din regulamentele internaţionale de sănătate trebuie să fie consolidate pentru a le face să devină "mai potrivite cu obiectivele lor".
Directorul OMS nu a precizat acele părţi de regulamente, adăugând doar că acestea trebuie să fie "coordonate, predictibile, transparente, generalizate şi cu finanţare flexibilă" pentru a putea fi pe deplin implementate.
El consideră, de asemenea, că toate ţările trebuie să facă din asistenţa medicală universală o prioritate, avertizând că omenirea a învăţat pe calea cea grea faptul că sistemele puternice de sănătate sunt "fundamentul securităţii medicale globale şi al dezvoltării social-economice".
OMS a avertizat vineri că pandemia de COVID-19 accelerează pe plan mondial, după ce numărul global al infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 8,3 milioane de persoane şi cel al deceselor la 453.834.
Ministrul norvegian al Sănătăţii, Bent Hoeie, a avertizat că actuala pandemie este "departe de a se fi terminat".
Trump o rupe definitiv cu OMS, „fantoșa Chinei”, acuzând-o că a refuzat să se reformeze
Președintele american Donald Trump a anunțat, luna trecută, că pune capăt definitiv relației SUA cu Organizația Mondială a Sănătății, din cauza modului în care a gestionat pandemia și pentru că este fantoșa Chinei.
Într-o declarație care a avut loc în Grădina de Trandafiri de la Casa Albă, Trump a spus:
„Încheiem astăzi legătura noastră cu Organizația Mondială a Sănătății și vom dirija fondurile către alte necesități mondiale și urgențe din domeniul sănătății publice a lumii.”
Trump înghețase temporar finanțarea OMS de către Washington afirmând că organizația a compromis răspunsul dat pandemiei și a făcut jocurile Chinei.
Până acum, Statele Unite contribuiau cu peste 400 de milioane de dolari anual la bugetul total de 4,8 miliarde al Organizației Mondiale a Sănătății, adică aproape 10%, mai mult decât oricare altă țară. Donald Trump a trimis la începutul lunii o scrisoare directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizându-l că taie cu totul finanțarea dacă organizația nu face „schimbări substanțiale” în următoarele 30 de zile.
În discursul său de astăzi, Trump a afirmat că OMS nu a făcut reformele solicitate în scrisoare, adăugând că oficialii chinezi „și-au ignorat obligațiile de a raporta” epidemia la OMS și au exercitat presiuni asupra OMS „să înșele lumea”, atunci când virusul a fost descoperit în China.
„China exercită un control total asupra Organizației Mondiale a Sănătății, deși plătește numai 40 de milioane de dolari anual, în comparație cu 450 de milioane cât plătesc Statele Unite. Am detaliat reformele pe care trebuia să le facă și le-am negociat în mod direct, însă au refuzat să acționeze”, a spus Trump. „Pentru că nu au făcut reformele cerute, care erau atât de necesare, încheiem astăzi relația noastră cu Organizația Mondială a Sănătății…” De când a preluat mandatul de președinte, Donald Trump a retras Statele Unite din mai multe organizații internaționale: Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, agenția culturală a ONU – UNESCO, acordul de la Paris pentru lupta împotriva schimbării climatice și acordul nuclear cu Iranul.
OMS și secretarul general al ONU, Antonio Guerres, nu au reacționat imediat la anunțul făcut de Donald Trump.
Sursa: Agerpres