Șeful Medicinei Legale din România a murit de cancer. Ultimul caz al lui Dan Dermengiu: autopsia lui Dan Condrea
- Petrisor Cana
- 9 iulie 2016, 00:00
Directorul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” a încetat din viaţă. Puţini ştiau că, până în ultima clipă, el s-a luptat cu o boală necruţătoare care i-a măcinat plămânii. Ultima autopsie la care a participat a fost cea a patronului de la Hexi Pharma
Profesor renumit, dar şi deţinător al multora dintre secretele care s-au ascuns, ani la rând, în spatele zidurilor de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”, Dan Dermengiu s-a stins din viaţă la 59 de ani. Inima lui a încetat să bată, în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 1.00, la Secţia ATI a Institutului Clinic Fundeni. Trupul său nu a mai rezistat în lupta cu un cancer pulmonar metastazat, cu diseminări hepatice ample. Apropiaţii săi susţin că a refuzat orice ajutor, în ultimele luni.
Ultima autopsie la care a participat Dan Dermengiu, în calitate de medic legist, este cea a lui Dan Condrea, decedat, în condiţii suspecte, pe data de 22 mai. A doua zi, el a făcut parte din echipa formată din zece specialişti în medicină legală care a analizat trupul neînsufleţit al patronului Hexi Pharma. Surse din cadrul INML au dezvăluit, pentru EVZ, că, deşi era vizibil slăbit, Dan Dermengiu şi-a ascuns boala despre care ştiau doar cei apropiaţi.
FOTO: Dan Condrea
A condus INML 15 ani
Profesorul Dan Dermengiu a condus INML timp de 15 ani, după ce a preluat şefia institutului de la prof. dr. Vladimir Beliş, în luna mai a anului 2001. Cu prima soţie, Silvia, tot medic legist, are un băiat care este medic rezident. Iar cu a doua soție, Niculina, are un copil în vârstă de patru ani.
Era expert al Curţii de la Haga
Prof. univ. dr. Dan Dermengiu s-a născut pe data de 7 aprilie 1957, la Constanța. Din anul 2014 era expert al Curții Penale Internaționale de la Haga. În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Comandor, conferit de președintele României. Are peste 140 de lucrări ştiinţifice. Era profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, unde era șeful Disciplinei de Medicină Legală și Bioetică. De asemenea, era președintele Societății de Medicină Legală din România, membru titular al Academiei de Științe Medicale din România