Avertisment FMI: şomajul va creşte odată cu economia
- Vladimir Tism ăneanu
- 30 martie 2010, 16:15
Şeful FMI spune că premierul Emil Boc trebuie să ia decizii dureroase pentru populaţie, dar care se vor dovedi eficiente în viitor.
Dominique Strauss-Kahn a avut o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului i-a mulţumit directorului general al Fondului Monetar Internaţional pentru sprijinul acordat României. De asemenea, Băsescu le-a mulţumit în avans reprezentanţilor FMI şi pentru ajutorul pe care Fondul îl va acorda României în viitor. Şeful statului i-a transmis lui Strauss-Kahn că ţara noastră ar putea avea nevoie de încă un împrumut de la FMI.
Investiţiile scad, şomajul creşte
Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI, are previziuni sumbre în ceea ce privește șomajul în România, chiar dacă economia dă semne de revenire.
„Unii români își vor pierde locurile de muncă în următoarele luni. Este o contradicție greu de explicat pentru guvern”, a spus oficialul FMI, la o conferință organizată la Academia de Studii Economice din București.
În acordul încheiat cu instituția financiară internațională există condiții cu privire la arieratele companiilor de stat și, potrivit lui Dominique Strauss-Kahn, rolul FMI este să grăbească reducerea acestor datorii.
„Uneori, guvernele mențin arierate mari și deficite adânci pentru că li se pare prea greu să le reducă rapid”, a declarat șeful Fondului.
Totodată, el a avertizat că vor urma noi crize financiare, fără să precizeze în cât timp ne-am putea confrunta cu noi turbulențe economice. Însă, „în momentul în care se va declanșa o nouă criză, guvernelor le va fi imposibil să le ceară plătitorilor de traxe și impozite să dea bani ca să salveze din nou băncile. Majoritatea oamenilor vor spune că destul înseamnă destul și că nu vom mai plăti pentru bănci, a mai spus Kahn”.
Reformele trebuie continuate
În perioada aprilie-mai, companiile vor continua să facă disponibilizări, potrivit unei anchete derulate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mai mult decât atât, câteva mii de angajaţi din instituţiile de stat îşi vor pierde locul de muncă, ceea ce va pune presiune pe sistemul de asigurări sociale. Totuşi, comaniile nu vor face investiţii anul acesta, mai ales că băncile nu au dezgheţat creditarea, se arată într-un raport al BNP Paribas. Guvernul trebuie să continue reformele începute.
“Guvernul României trebuie să fie încrezător şi să spună: am avut o scădere economică de 7% în 2009 şi acum ne aşteptăm la o creştere în 2010”, a declarat şeful FMI.
Dominique Strauss-Kahn estimează că economia va înregistra un avans de 1% anul acesta.
Măsuri dure, dar necesare "Suntem aici ca să vă ajutăm să vă puneţi pe picioare", a declarat directorul FMI înainte de întâlnirea cu premierul Boc. "Când ai nevoie de FMI înseamnă că ai o boală. Şi o ai înainte de venirea doctorului. Medicamentul e banul. Uneori, medicamentul e bun, uneori trebuie să-ţi schimbi comportamentul şi ai nevoie de consiliere ca să fii mai sănătos", a declarat Strauss-Kahn într-un interviu pentru RTV. "Unele ţări au probleme şi este rolul FMI să le ajute. Vrem să păstrăm ţările pe linia corectă. România, dar şi alte ţări au probleme cu deficitul bugetar", a mai declarat directorul FMI. El a mai spus că Fondul nu are nicio îngrijorare privind inflaţia din România, dar este mai îngrijorat de partea fiscală. "Suntem fericiţi că Boc vrea să aducă România la sustenabilitatea fiscală. Dar suntem conştienţi că guvernul trebuie să ia decizii dureroase pentru populaţie". Stimul pentru parlamentari Directorul general al Fondului Monetar Internaţional s-a întâlnit azi cu premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Pe parcursul scurtei vizite în România, Dominique Strauss-Kahn va fi însoţit de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Aceasta este cea de-a doua vizită a unui director executiv al FMI în România, însă este pentru prima dată când un înalt oficial al Fondului se adresează Parlamentului. Vizita lui Dominique Strauss-Kahn precede o nouă misiune de evaluare, care va avea loc la sfârşitul lunii aprilie. Directorul FMI vrea să afle cum a evoluat situaţia economică din ţara noastră de la începutul acordului cu Fondul. România a încheiat acorduri de finanţare în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro cu organismele financiare internaţionale. Printre condiţiile impuse prin acordurile cu FMI şi Comisia Europeană se numărără aplicarea legilor unice a pensiilor şi a salarizării, legea responsabilităţii fiscale. De asemenea, Guvernul trebuie să găsească o metodă pentru a reduce datoriile istorice ale companiilor de stat. UE, risc de marginalizare Şeful FMI a făcut apel la Uniunea Europeană să acţioneze pentru a evita să cadă în divizia a doua, după Statele Unite şi Asia, care par să aibă soluţia pentru a ieşi mai repede din criză. El s-a adresat studenţilor de la ASE, spunându-le că dacă europenii nu acţionează repede, în 10-20 de ani vor pierde bătălia cu SUA şi Asia. Aşa, UE va fi marginalizată. Potrivit lui, trebuie „întărite instituţiile Uniunii şi trebuie făcut pasul către inovaţie şi competitivitate, care vor duce la creştere economică”.