Șeful ENGIE România a vorbit direct despre gazul rusesc. Cât de dependentă este România în prezent

Șeful ENGIE România a vorbit direct despre gazul rusesc. Cât de dependentă este România în prezent Sursa foto: Dreamstime.com

Prezent la o conferință cu teme economice, Eric Stab, director general al ENGIE România a vorbit deschis despre principalele probleme de pe piața gazelor naturale.

Întrebat dacă gazul rusesc nu va mai ajunge în Europa, Stab a răspuns că este foarte greu de făcut o predicție, deoarece există țări care încă importă din Rusia, și care primesc facilități fiscale importante.

În acest caz, este Ungaria care a primit o derogare de la Comisia Europeană pentru a importa direct din Rusia și la prețuri preferențiale. Premierul Viktor Orban a precizat la momentul respectiv că economia țării sale este strict legată de importurile de gaze naturale din Rusia.

„Poate că Europa va mai folosi gaz rusesc, însă nu sunt convins. Important este că Europa s-a organizat pentru a se descurca fără gazul rusesc. Mulţi din Europa cred că vom reuşi să nu mai avem nevoie de gaz rusesc până în 2026-2027. Ştim că sunt, în continuare, ţări care depind de acest gaz, direct sau indirect, deci e dificil de spus ce se va întâmpla cu acestea, dacă vor adopta strategia de a înlocui gazul rusesc sau nu”, a declarat Stab.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul are datorii la furnizorii de gaze

În România, prețul gazelor naturale este limitat pentru populație la 0,31 lei/kWh. Din acest motiv, furnizorii de gaze naturale primesc o subvenție de la bugetul de stat care se calculează în funcție de mai mulți parametri, cantitate consumată și valoare de cumpărare de pe bursa de specialitate.

Stab a precizat că Guvernul mai are de plătit către ENGIE o sumă importantă de bani, care se ridică la 900 de milioane de lei, adică aproape 184 de milioane de euro, din datoria inițială de 2.8 miliarde de lei.

”Sumele sunt în continuă creştere, ca urmare a schemelor de suport implementate. Pentru consumatorii industriali şi business, care nu au alocări de preţuri preferenţiale, va fi nevoie să facem solicitări de rambursare, sume pe care nu le cunoaştem, pentru că trebuie să fie raportate la preţurile din piaţă. Deci, per total, 2,8 miliarde de lei de la începutul aplicării schemelor de suport”, a mai precizat CEO-ul de la ENGIE.