Gazprom reduce livrările de gaze pentru compania franceză Engie. Firma activează și pe piața din România

Gazprom reduce livrările de gaze pentru compania franceză Engie. Firma activează și pe piața din România sursa foto. EVZ

Compania rusă Gazprom va reduce livrările de gaz către compania franceză Engie, pe baza unor dispute pe tema contractelor, a declarat compania de utilități franceze. Această acțiune a Rusiei aprofundează preocupările privind furnizarea de energie în timpul iernii, deși Engie a menționat că deja și-a asigurat volumele necesare de gaz pentru clienții săi.

Livrările de gaz ale companiei Engie de la Gazprom au scăzut deja substanțial de la începutul războiului în Ucraina în luna februarie, cu o aprovizionare lunară recentă de 1,5 terawatt-oră (TWh), a spus compania de utilități.

În 2021, Gazprom a furnizat 121 TWh de gaz către Engie, sau 20% din totalul achizițiilor sale, potrivit analiștilor.

Engie dă asigurări că deține necesarul de gaz pentru clienții săi

Într-o declarație recentă, Engie a precizat că are asigurate volumele de gaze pentru iarna ce va urma.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aşa cum am anunţat anterior, Engie şi-a asigurat deja volumele necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de clienţii săi şi faţă de propriile sale cerinţe şi a adoptat câteva măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact direct fizic şi financiar care ar putea rezulta în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom”, se arată comunicatul firmei franceze.

În aceeași direcție, ministrul Franței pentru Tranziția Energetică a declarat că e foarte clar faptul că Rusia folosește gazul ca armă de război și că trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău caz de întrerupere completă a aprovizionării.

Gazprom nu își respectă contractele, a declarat un consilier al ministrului pentru energie din Franța, Pannier-Runacher, dar a adăugat că țara și-a diversificat aprovizionarea cu energie și că ultimele reduceri nu vor compromite aprovizionarea cu gaze de iarnă, potrivit Reuters.

Engie a semnat un acord cu o firmă algeriană

Luna trecută, din cauza problemelor cu Gazprom, Engie a încheiat un contract pe trei ani cu firma de stat algeriană Sonatrach privind preţul gazelor ce vor fi livrate prin gazoductul submarin Medgaz.

Cu ocazia semnării acordului, Sonatrach şi Engie au confirmat şi „intenţia lor de a extinde parteneriatul în domeniul gazelor naturale lichefiate (GNL) şi al gazelor naturale. Engie este un jucător major economic în Algeria, în special pe segmentul de explorare şi producţie a gazelor naturale, fiind şi principalul cumpărător al ţării de GNL, informează Agerpres.