Șeful DIICOT Timișoara are șanse la conducerea structurii centrale

Șeful DIICOT Timișoara  are șanse la conducerea structurii centrale

Șeful DIICOT Timișoara ar putea să preia conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în locul Smarandei Bica. Informația a fost dezvăluită de surse judiciare jurnaliștilor HotNews.ro.

Ministerul justiției a anunțat, luni, declanșarea procedurii de selecție a viitorului procuror șef DIICOT, post rămas vacant din noiembrie 2014, după arestarea Alinei Bica în așa numitul dosar al Despăgubirilor. Șeful DIICOT Timișoara, Mircea Andreș, alături de ieșeanul Daniel Ticău, detașat la Moneyval (Consiliul Europei), și Ionuț Butnaru, de la DIICOT Ploiești sunt cele trei nume de procurori vehiculate drept posibil candidați cu șanse la funcția ocupată de Bica.

Cine sunt  candidații cu șanse

Mircea Andreș este procuror șef a DIICOT Timișoara. ”Noi suntem procurori tineri, avem altă mentalitate față de procurorii de pe vremea comunismului. Noi nu vrem să condamnăm pe cineva cu orice preț. Părerea mea este că cel mai grav este să bagi în pușcarie un om nevinovat. Dacă unul care a săvârșit o infracțiune mai neînsemnată scăpa nu e chiar atât de grav. Pentru că totul se rezumă la probatoriu în procesul penal.  Daca nu ai probe, nu ai cum sa obtii o condamnare”, a declarat acesta într-un interviu acordat presei locale.

Soțul fostului prefect al Capitalei, Mioara Mantale, Țicău este un apropiat al ministrului justiției, Robert Cazanciuc, amândoi fiind, o vreme, consilieri ai Laurei Codruța Kovesi când această ocupă funcția de procuror general. El a fost în 2006 procuror delegat la șefia DIICOT, sub mandatul sau petrecându-se fugă din țara a lui Omar Hayssam. În prezent, Daniel Țicău lucrează la Strasbourg, în cadrul secretariatului tehnic la Moneyval (Consiliul Europei), mandatul urmând să i se încheie luna viitoare.

Ionut Botnaru este procuror șef la DIICOT Prahova, și e  considerat și el un apropiat al actualului ministru al justiției, originar din Ploiești.

Ministerul Justiției, a anunțat, luni, demararea procesului de selecție pentru ocuparea funcției de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Candidaților li se cere un CV și  o scrisoare de intenție (maxim 2 pagini), care să cuprindă o scurtă prezentare a candidatului, detalii relevante despre experiență profesională, calitățile care îl recomanda pentru ocuparea funcției. Termenul până la care s epot transmite documentele la Ministerul Justiției este 16 martie 2015, procurorii urmând a fi invitați, începând cu data de 17 martie 2015, la un dialog cu ministrul justiției.