Şeful delegaţiei FMI, la începutul întâlnirii cu Crin Antonescu: Suntem îngrijoraţi de impactul politicului asupra economiei

Şeful delegaţiei FMI, la începutul întâlnirii cu Crin Antonescu: Suntem îngrijoraţi de impactul politicului asupra economiei

Preşedintele interimar Crin Antonescu primeşte astăzi, de la ora 11,00, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. La începutul întâlnirii, şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat că este "puţin îngrijorat" de impactul pe care îl are actuala situaţie politică din România asupra economiei.

"Ca să fim sinceri, suntem puţin îngrijoraţi în legătură cu această situaţie şi, de asemenea, de impactul pe care actuala situaţie politică îl are asupra economiei. Situaţia politică actuală a afectat starea economiei. Actualele turbulenţe îngreunează economia, fapt care se reflectă în încrederea investitorilor şi în cursul de schimb care s-a depreciat, dar şi în costurile de finanţare a economiei şi eventual şi a creşterii", a spus şeful misiunii FMI. Erik de Vrijer a susţinut că este foarte important ca guvernanţii să se concentreze pe obiectivele macroeconomice, "să promoveze politica bugetară şi cu reformele care să determine o creştere economică mai rapidă" şi a atras atenţia că "este foarte important nu doar să vorbim despre aceste măsuri, dar să şi acţionăm". Erik de Vrijer a apreciat însă eforturile pe care le-a făcut ţara noastră în a-şi reveni din criza financiară în ultimii ani. "În ultimii ani, România a făcut progrese în a-şi reveni din criza financiară de acum câţiva ani şi economia a făcut progrese în sensul stabilizării inflaţiei, situaţiei bugetare", a spus Vrijer. Preşedintele interimar, Crin Antonescu,a afirmat  că actuala criză politică nu afectează discuţiile cu delegaţia FMI, BM şi CE şi nici angajamentele asumate de România. "Sunt preşedintele în funcţie, preşedinte interimar într-o situaţie politică specială. Cred că putem vorbi despre o criză politică, dar în primul rând această criză politică nu influenţează negocierea cu FMI şi Banca Mondială, pentru că Guvernul are un program politic, are angajamente şi viziune, iar criza politică care sper să se termine la finalul acestei luni nu influenţează, nu afectează această discuţie", a completat Antonescu.

Delegaţia se află în vizită de lucru la Bucureşti timp de două săptămâni, începând cu data de 31 iulie, pentru cea de-a şasea misiune de evaluare a economiei româneşti.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond. CITIŢI ŞI:

  • Notă de plată usturătoare pentru suspendare
  • BNR confirmă: Politicul ne arde la datorie
  • Presimţiri sumbre dinspre FMI
  • Reuters despre refuzul lui Isărescu de a interveni decisiv: Să fie o barieră mentală?
  • Delegaţia FMI discută cu oficialii Ministerului Muncii

Ne puteți urmări și pe Google News