Șeful comisiei parlamentare SRI, despre acțiunea împotriva șefei DNA: "E foarte bine că DIICOT investighează acest caz"
- Carmen Vintil ă
- 6 aprilie 2016, 13:45
Preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, Georgian Pop, a declarat referitor la acţiunea împotriva şefei DNA, că este foarte important că instituţiile din România îşi fac treaba şi apără cetăţenii români de infracţiuni comise de organizaţii private din alte state.
"În primul rând, ori de câte ori procurorii declanşează o investigaţie, rolul Parlamentului încetează. Deci, fiind la DIICOT un proces în desfăşurare, nu pot să fac comentarii. E foarte bine că DIICOT investighează acest caz. Este foarte important că instituţiile din România îşi fac treaba şi apără cetăţenii români, indiferent că e vorba de şeful DNA sau de alt cetăţean, de infracţiuni comise de organizaţii private din alte state împotriva drepturilor şi libertăţilor unor cetăţeni români. Vreau să felicit toate instituţiile statului care au permis ca investigaţia DIICOT să fie una serioasă şi sper, am convingerea că în acest caz procurorii vor produce probe puternice", a spus Georgian Pop la Parlament, citat de Agerpres.
El a adăugat că, în acest moment, statul român este unul puternic şi poate să investigheze cetăţeni străini, ceea ce nu se putea imagina acum 20 de ani.
"Nu ne puteam imagina acum 20 de ani că statul român poate să investigheze cetăţeni străini care lucrează pe nivelul de business la o asemenea dimensiune. Uite că se întâmplă în România, statul român investighează indiferent de cine a comis aceste infracţiuni. Dacă au fost comise în România, aceste infracţiuni sunt investigate. Pe de altă parte, dacă entităţi private din alte state încearcă să intimideze sau să influenţeze mersul justiţiei din România, avem, aşa cum se vede în acest caz, instituţii suficient de puternice care ştiu şi pot să apere atât interesul cetăţenilor, cât şi al statului român pe ansamblu. Mai este şi rolul nostru, al Parlamentului, să ne asigurăm că toate aceste activităţi se desfăşoară în conformitate cu legea şi cu Constituţia. Dar, pe ansamblu, putem trage o concluzie: avem un stat puternic, ceea ce trebuie să ne bucure pe toţi cetăţenii României", a arătat Pop.
Weiner Ron şi Geclowicz David, cei doi angajaţi ai firmei israeliene arestaţi preventiv în dosarul de hărţuire a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător, precum şi atacuri de tip phishing în vederea sustragerii de informaţii din conturi de e-mail, informează DIICOT.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, Weiner Ron şi Geclowicz David au fost reţinuţi pe data de 3 aprilie, ei fiind arestaţi în aceeaşi zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.
"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora", se arată în comunicatul DIICOT.