Șeful Apelor Române din Cluj, Ovidiu Vișan, a fost demis din funcție

Șeful Apelor Române din Cluj, Ovidiu Vișan, a fost demis din funcție

Ovidiu Vișan, șeful Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST) Cluj, a fost demis astăzi, 23 martie, din funcția de director. Conducerea Administrației Naționale Apele Române nu a mai prelungit mandatul liberalului la șefia instituției. Laszlo Barabas, directorul general ANAR, a luat decizia de demitere a lui Ovidiu Vișan. Liderul interimar al ABAST Cluj, pe o perioadă de 30 de zile, va fi Curt Ioan, fost șef al SGA Cluj, iar directorul general adjunct va rămâne același, Adrian Mureșan.

Ovidiu Vișan a preluat conducerea ABAST Cluj în anul 2020, pe criteriu politic, fără a îndeplini condițiile impuse de legislație. 

CV-ul lui Vișan dă cu virgulă

În cadrul unui interviu oferit reporterului, Ovidiu Ianculescu, fost director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, a dezvăluit că Ovidiu Vișan, fost șef ABAST Cluj, a fost numit la șefia instituției publice pe criteriu politic.

“Domnul Vișan s-a angajat la un cabinet parlamentar fiindcă aia a fost cea mai la îndemână poziție - fiindcă sunt interzise detașările din sistemul privat în sistemul public. Și atunci singura modalitate a fost să vină de la o instituție publică la o altă instituție publică. Majoritatea au venit de la Senat și Camera Deputaților sau de la primării”, a spus Ianculescu Ovidiu la momentul interviului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Informația a fost confirmată chiar de Ovidiu Vișan, care a declarat reporterului că a fost angajat al unui cabinet parlamentar, însă nu a făcut public acest aspect în cadrul CV-ului fiindcă nu l-a considerat important. 

Din CV-ul fostului șef ABAST Cluj, Ovidiu Vișan, reiese că acesta nu are nicio experiență în Gospodărirea Apelor, condiție impusă de legislație. Potrivit reglementărilor, pentru a ocupa o funcție de conducere la Apele Române, un inginer trebuie să aibă o vechime de cel puțin cinci ani în domeniul gospodăririi apelor, care implică și acumularea unor cunoștințe în hidrologie, regularități de râuri, baraje, construcții hidroenergetice și hidrotehnice, etc. 

Șeful Apelor Române din Cluj, Ovidiu Vișan, a fost demis din funcție

Șeful Apelor Române din Cluj, Ovidiu Vișan, a fost demis din funcție

Observăm din CV-ul lui Ovidiu Vișan că de la funcția de administrator al SC Arome & Fresh SRL a făcut trecerea direct la funcția de director ABA Someș-Tisa, iar anterior funcției de administrator al Arome & Fresh, nu a activat niciodată în domeniul gospodăririi apelor. CV-ul lui Ovidiu Vișan dă cu virgulă… 

Ce prevede legislația

Legislația prevede următoarele: “pentru ocuparea unei funcții de conducere este obligatorie îndeplinirea următoarelor condiții - (a) pentru funcții tehnice, vechime în muncă în specialitatea studiilor conform cerințelor postului și vechime minimă în activități de gospodărire a apelor, așa cum sunt definite în Legea Apelor: (...) director, director tehnic ABA (...) - 10 ani, din care vechime de minim 5 ani în gospodărire apelor.”

Ovidiu Vișan, fost șef ABAST Cluj, nu a respectat legislația, prin urmare, din punct de vedere legal, nu putea conduce instituția publică a Apelor Române Cluj. 

 Podul de studii s-a dărâmat

Ovidiu Vișan nu are studii în domeniul gospodăririi apelor. Potrivit CV-ului său, are o diplomă în Management  (Facultatea de Management Cluj-Napoca) și un master în Administrație Publică (UBB). De asemenea, Ovidiu Vișan a mai urmat un curs postuniversitar de formare și dezvoltare continuă - Managementul Administrației Publice și un atestat de competențe profesionale în Științe Administrative. 

“Acestea sunt numiri ilegale. S-a angajat o zi, maximum două și apoi a trecut la ABAST prin detașare. Numirile directorilor ABA se fac de către directorul de la București. 

Ovidiu Vișan trebuia să aibă zece ani vechime în specialitate, dintre care minimum cinci ani în Gospodărirea Apelor. Funcțiile acestea sunt un pic mai tehnice. La SGA, unde sunt eu, e pur tehnic. La ABA e mai puțin tehnic față de SGA. Însă Ovidiu Vișan trebuia să îndeplinească condițiile acestea și mai trebuia să aibă loc o ședință de Consiliu de Conducere a ANAR prin care să se aprobe numirea lui Vișan. 

Pe la sfârșitul lui august, Vișan s-a angajat la un cabinet parlamentar și pe data de 25 a fost numit la Biroul de Achiziții de la ABA Mureș, pe post de specialist în marketing. De acolo i-a dat decizie, probabil în aceeași zi. Nu cred că a activat zece minute în Biroul de Achiziții și i-a delegat sarcina de director pe 90 de zile - măcar termenul de 90 de zile s-a respectat. Când au expirat cele 90 de zile în noiembrie, a mai făcut o decizie până în 5 ianuarie, tot nelegal. Domnul Elvin Molnar a ținut cu dinții de scaunul de director la ANAR (...), tocmai pentru a le prelungi funcțiile la cei puși în poziții ilegal…”, a declarat Ianculescu la momentul acordării interviului.