Șeful ANAF nu știe ce sume s-au adunat din impozitarea bacșișurilor: În continuare se folosește borcanul lăsat pe tejghea
- Mihai Soica
- 8 martie 2023, 19:12
După primele două luni din acest an, de când se aplică legea bacșișului, șeful de la ANAF nu știe ce sumă s-a încasat la bugetul de stat din impozitarea acestor drepturi.
De la începutul lui 2023, în România se aplică impozitarea pe ciubucul lăsat chelnerilor. Clientul mulțumit de serviciile oferite scrie cu mâna lui valoarea bacșișului, din care Statul va încasa un procent de zece la sută.
În realitate, lucrurile stau altfel. Ciubucurile nu sunt fiscalizate, adică nu apar pe bonurile fiscale oferite clienților, în continuare aceștia lăsând în plus anumite sume de bani, care pot ajunge până la zece la sută din valoarea totală.
La ANAF nu sunt date cu privire impozitele pe bacșișuri
Șeful ANAF, Lucian Heiuș a declarat, miercuri, că nu cunoaște ce sume de bani au fost colectate în lunile ianuarie și februarie 2023, la bugetul de stat, de pe urma impozitării bacșișurilor.
”Nu ştiu exact să vă spun cât anume a venit din acest impozit al bacşişului, pentru că el intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarat. Dacă mă întrebaţi mine, suma nu poate să fie foarte mare, dar este important că acest mecanism a fost deja implementat şi el, încet, încet, trebuie să funcţioneze. Orice lucru nou pe care îl iaplici, trebuie să fim cinstiţi şi realişti, are nevoie de o perioadă de rodare”, a precizat Heiuș.
Noua lege prevede ca fiecare dintre societățile comerciale care au ca obiect de activitate industria ospitalieră, adună bacșișurile într-un anumit cont, pe care se aplică un impozit de zece la sută. Restul de bani, se împart sub formă de beneficii financiare, chelnerilor, bucătarilor, recepționarilor sau altor categorii de personal.
Șeful ANAF a mai promis că la finalul lunii martie 2023 va prezenta un rezumat cu privire la aplicarea legii privind impozitarea bacșișurilor.
Se merge tot pe vechea practică, cu borcanul pe bar
În România, foarte multe localuri folosesc vechea metodă celebrul borcan lăsat pe tejgheaua barului.
În alte restaurante, bacșișurile nu sunt fiscalizate, adică nu sunt evidențiate pe bonul fiscal, așa cum prevede legea. Clientul mulțumit lasă un plus de bani, care de regulă este de zece la sută din suma trecută pe nota de plată.
Șeful ANAF, Lucian Heiuș mai spune că acest lucru nu este în regulă, și că legea este clară și conține normele de aplicare care trebuie respectate de toată lumea.
”Dacă mă întrebaţi pe mine, nu este corect să se folosească acest lucru. Bacşişul trebuie să fie fiscalizat pentru că aşa prevede legea. Acei administratori/proprietari de asemenea localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva îşi pune bani, pentru că nu mai este legal”, a mai spus șeful ANAF.
Se va ancheta doar marea criminalitate financiară
Inspectorii de la Fisc nici nu se vor grăbi cu controalele pe la restaurante și baruri, deoarece sumele adunate sunt modeste și nu aduc o atingere la bugetul statului.
”ANAF nu a făcut încă verificări în acest sens. Din punctul meu de vedere, ştiţi, întotdeauna am spus că trebuie să ne ducem acolo unde să produce marea evaziune fiscală. Trebuie să mergem acolo doar pe baza unei analize de risc şi pe analizele de risc pe care noi le facem. Imaginaţi-vă că acel borcan cu 100 lei, cu 200 lei adunaţi într-o zi nu reprezintă ceva, dar legal nu trebuie să mai existe aşa ceva", a menţionat Lucian Heiuş, citat de Agerpres.