Evenimentul Zilei > Politica > Șeful AEP, Daniel Barbu, la conducerea unei ASOCIAȚII cu IMPLICAȚII la nivel mondial
Șeful AEP, Daniel Barbu, la conducerea unei ASOCIAȚII cu IMPLICAȚII la nivel mondial

Șeful AEP, Daniel Barbu, la conducerea unei ASOCIAȚII cu IMPLICAȚII la nivel mondial

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Daniel Barbu, a preluat, joi, conducerea Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB), organizație care reunește organisme de management electoral din peste 100 de țări de pe cinci continente, a informat instituția, într-un comunicat de presă. Mandatul său este de doi ani.

Învestirea a fost oficializată la Palatul Parlamentului, în deschiderea celei de-a 3-a Adunări Generale a A-WEB, în cadrul unei ceremonii de preluare a steagului organizaţiei de la predecesorul său, Julio Cesar Castanos Guzman, preşedinte al Comisiei Centrale Electorale a Republicii Dominicane. 

Daniel Barbu a declarat că este mândru să preia misiunea de facilitator al comunicării şi colaborării între membrii unei organizaţii cu rol atât de important în promovarea democraţiei în lume. 

„Este momentul ca o organizaţie internaţională să preia misiunea enunţată acum o sută de ani de Woodrow Wilson, aceea de a face lumea un loc mai sigur, prin democraţie”, a șeful AEP

Decizia legată de preluarea acestei funcţii de către Daniel Barbu a fost luată în august 2015, în cadrul precedentei Adunări Generale a acestei organizaţii. AEP este membru al A-WEB încă de la înfiinţarea organizaţiei, în octombrie 2013, România găzduind, în martie 2015, reuniunea Comitetului Executiv al A-WEB. 

Conform Cartei A-WEB, „această asociaţie promovează eficienţa în organizarea unor alegeri libere, corecte, transparente şi participative la nivel mondial. Obiectivele sale sunt să identifice cele mai recente tendinţe, provocări şi evoluţii în managementul electoral democratic şi în ceea ce priveşte procesele electorale, precum şi să faciliteze schimbul eficient de experienţă şi expertiză între membri, pentru consolidarea democraţiei electorale la nivel mondial.”

Daniel Barbu a fost consilierul fostului președinte al PNL, Crin Antonescu. El a candidat pe listele PNL și a obținut un mandat de senator, la alegerile parlamentare din 2012. Barbu a deținut portofoliul la Ministerul Culturii în perioada guvernării USL. 

Ulterior s-a înscris în ALDE, partid condus de Călin Popescu-Tăriceanu. Plenul reunit al Parlamentului a votat, la jumătatea lunii mai a acestui an, ca fostul senator ALDE, Daniel Barbu, să ocupe funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente.