Șefii Organizației Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral: „Luați exemplu de la români în tratarea AVC-ului!”

Șefii Organizației Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral: „Luați exemplu de la români în tratarea AVC-ului!”

Săptămâna trecută, la Cluj, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a avut loc, sub coordonarea profesorului în neurologie dr. Dafin Mureșanu Școala Doctorală în Neuroștiință. Acest eveniment medical a adus invitați de reunume mondial în amfiteatrul Universității, precum președintele Organizației Mondiale de Stroke (WSD), prof. Michael Brainin, profesorul Naran Bornstein, directorul WSD și președintele Societății de Neurologie din Ungaria, prof. Laszlo Csiba.

Alături de ei a fost și ministrul Sănătății, Sorina Pintea care, în cadrul acestui eveniment a anunțat implementarea oficială a programului național de Stroke (Accident Vascular Cerebral), introducând o metodă revoluționară de tratament, care poate salva viața pacienților, în toate spitalele de profil din țară.

„Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC” este programul al Ministerului Sănătății, prin care România a reușit anul acesta să extindă numărul de unități medicale speciale, de la 10 la 43. Prin acest program pacienții cu accident vascular cerebral (AVC ischemic acut) pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor simptome. Pentru ca această realizare de excepție să fie posibilă, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondialăa Accidentului Vascular Cerebral și colaboratorii săi români, precum Societatea Română de Neurologie, Fundația Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității au derulat Săptămâna trecută, la Cluj, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a avut loc, sub coordonarea profesorului în neurologie dr. Dafin Mureșanu Școala Doctorală în Neuroștiință. Acest eveniment medical a adus invitați de reunume mondial în amfiteatrul Universității, precum președintele Organizației Mondiale de Stroke (WSD), prof. Michael Brainin, profesorul Naran Bornstein, directorul WSD și președintele Societății de Neurologie din Ungaria, prof. Laszlo Csiba.

Alături de ei a fost și ministrul Sănătății, Sorina Pintea care, în cadrul acestui eveniment a anunțat implementarea oficială a programului național de Stroke (Accident Vascular Cerebral), introducând o metodă revoluționară de tratament, care poate salva viața pacienților, în toate spitalele de profil din țară. Șefii Organizației Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral: „Luați exemplu de la români în tratarea AVC-ului!” 25.000 de români mor anual din această cauză programe intense, axate pe cercetarea științifică medicală. Potrivit președintelui World Stroke Organization, prof. dr. Michael Brainin „această performanță extraordinară realizată de către factorii decidenți împreună cu specialiștii de top ai neurologiei românești, transformă România într-un exemplu elocvent pentru multe alte țări din Europa, dar și din afara acesteia”.

În cadrul evenimentului de la Cluj Napoca au fost prezenți peste 200 de medici neurologi și cercetători de top, din țări precum SUA, Austria, Germania, Israel, Elveția, Ungaria și Italia. La conferința susținută în cadrul evenimentului, ministrul Sănătății a făcut o dezvăluire tulburătoare, pusă în lumina statisticilor care arată că AVC-ul face tot mai multe victime: „În domeniul AVC pașii au fost mai înceți, nu așa cum ne-am dorit. Mă întorc la statistici, care spun că AVC-ul este o problemă majoră de sănătate publică, reprezentând a doua cauză de mortalitate cât și de dizabilitate în rândul populației. Cu toții știți că recent a apărut un Ordin de ministru prin care se majora numărul centrelor care vor fi obligate să facă tromboliza AVC. Numărul lor a ajuns la 41. Să știți că au fost spitale, nu multe, câteva, care au spus că nu doresc să fie în acest Ordin și că nu doresc să facă acest lucru. Așa cum multe spitale nu au dorit să facă screening auditiv la nou-născuți sau proceduri cu ECMO. Am discutat cu prof Mureșanu și am concluzionat că nu există acest „nu doresc”. Este un act care trebuie făcut în fiecare spital de urgență județean din țara asta. Astfel, acum pregătim terenul pentru definirea actului normativ și pentru existența a patru centre de trombectomie mecanică. Vom achiziționa un soft care să interacționeze toate spitalele județene”, a declarat Sorina Pintea.

Surse din Ministerul Sănătății ne-au dezvăluit că e vorba de două spitale care nu au vrut să participe în program, neindicând care sunt acelea. În completarea ministrului, austriacul Michael Brainin, președintele WSO, a spus: „Riscul de a avea un accident cerebral vascular este de 1 la 3. Riscul de a avea un AVC în Europa de Est este aproape la fel. Deci eficiența unităților de Stroke este enormă”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News