Şefii Gazprom şi OMV, în aceeaşi zi la Bucureşti

Şefii Gazprom şi OMV, în aceeaşi zi la Bucureşti

CEO-ul grupului rus s-a văzut ieri cu premierul Emil Boc, iar al celui austriac, cu preşedintele Traian Băsescu.

După şase ani de când nu a mai venit în România, şeful grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a venit ieri la Bucureşti, pentru a-şi susţine proiectul South Stream.

El a declarat că, în baza unui memorandum semnat ieri, va fi realizată o analiză tehnico-economică privind posibilitatea ca South Stream să traverseze România. Astfel, ruşii ne lansează din nou indirect invitaţia de a participa în proiect.

Tot ieri, directorul executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a fost primit, la Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, printre temele de discuţie fiind şi proiectul concurent, Nabucco.

Ne puteți urmări și pe Google News

Implicare în South Stream

Ultima vizită a şefului Gazprom la Bucureşti a avut loc în 2004, când s-a întâlnit cu preşedintele de atunci, Ion Iliescu, şi cu ministrul economiei, Dan Ioan Popescu. Acum, şeful Gazprom Alexei Miller s-a văzut cu premierul Emil Boc şi cu ministrul economiei, Ion Ariton. La întâlnire au mai participat şi ministrul de externe, Teodor Baconschi, dar şi fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, cel care a fost, în ultimul timp, cea mai puternică "voce" din partea autorităţilor române în noile negocieri în domeniul energetic cu Rusia.

Miza discuţiilor pentru Gazprom pare să fi fost conducta South Stream. "Obiectul principal al discuţiilor a fost South Stream", a afirmat Miller, într-o conferinţă de presă la aeroportul Băneasa, înainte de a se îmbarca în avionul companiei.

Totuşi, el a menţionat că s-a discutat şi despre înmagazinarea gazelor, colaborarea în domeniul energiei electrice sau al petrolului, în treacăt "fiind atinsă" şi tema importurilor directe de gaze.

Importuri directe de gaze

Pe de altă parte, guvernul a menţionat într-un comunicat că "un subiect important abordat în cadrul discuţiilor l-a reprezentat preocuparea pentru identificarea modalităţilor de încheiere în cel mai scurt timp a unui contract direct Romgaz-Gazprom pentru livrarea gazelor".

Despre South Stream, guvernul a afirmat că "s-a convenit ca, după ce partea rusă va elabora studiul de fezabilitate, părţile să analizeze aceste rezultate". De altfel, în septembrie, Boc a reafirmat sprijinul României pentru Nabucco, proiect considerat prioritar.

Deşi studiul de fezabilitate pentru South Stream nu e realizat, Miller a declarat că la acest proiect se lucrează deja în avans faţă de graficul iniţial, iar în 2015 vor fi livrate primele cantităţi de gaz. "Nu există şi nici nu vor fi probleme legate de realizarea proiectului, dispunem de toate resursele financiare", a spus Miller. Potrivit presei din Bulgaria, şeful Gazprom va fi prezent astăzi şi la vecini.

Despre conducta Nabucco s-a discutat la Cotroceni, unde preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu CEO-ul OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, ambele părţi exprimând susţinerea acestui proiect energetic european. Ultima întâlnire dintre cei doi a avut loc în iulie 2006. În cadrul discuţiilor, a fost abordat subiectul majorării capitalului social al Petrom, precum şi cel al protecţiei mediului.

"În prezent, am trecut la optimizarea traseului South Stream. Va fi efectuată o analiză tehnico-economică a unei conducte care să treacă prin România.", ALEXEI MILLER, preşedinte Gazprom

DIVERSIFICARE

Gazoductul Arad-Szeged, inaugurat astăzi

Vizita delegaţiei ruse în ţara noastră vine cu o zi înaintea unui eveniment important pentru România: inaugurarea conductei Arad-Szeged. Conducta, care leagă sistemul românesc de transport al gazelor cu cel al Ungariei, reprezintă prima alternativă a României la gazele ruseşti, dar şi la transportul acestor gaze prin Ucraina, pentru că această interconexiune ne leagă practic de vestul Europei.

Inaugurarea va avea loc în Ungaria, aproape de graniţa cu România, iar la eveniment vor participa comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, premierul român Emil Boc, cel ungar Viktor Orban, dar şi ministrul economiei, Ion Ariton. Conducta este însă funcţională de luna trecută şi deja au venit primele cantităţi de gaze din Ungaria.