Ședință comună a miniștrilor români și ucraineni. Ciolacu are planuri mari de colaborare

Ședință comună a miniștrilor români și ucraineni. Ciolacu are planuri mari de colaborare Marcel Ciolacu și Denis Smihal. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Ședință comună, a miniștrilor români și ucraineni la Kiev, luna viitoare. Marcel Ciolacu a anunțat care vor fi principalele teme abordate în discuții. Premierul spune că, între altele, va căuta să-și convingă omologul ca Ucraina să renunțe la sintagma „limba moldovenească”, impusă de Rusia, și s-o înlocuiască cu „limba română”.

Ședință comună, a miniștrilor români și ucraineni, programată pentru luna viitoare la Kiev. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va merge, în capitala Ucrainei, însoțit de mai mulți miniștri.

Cele două delegații urmează să aibă discuții și să pună la punct colaborarea dintre cele două state, în diverse domenii. Agricultura, transporturile şi energia sunt domeniile în care România își dorește să colaboreze cu Ucraina. Astfel de subiecte vor fi abordate în această ședință comună.

„Luna viitoare voi avea o şedinţă comună «G to G» cu Ucraina. O să merg la Kiev însoţit de mai mulţi miniştri, ministrul de Interne, ministrul Agriculturii, ministrul Transporturilor, ministrul Energiei, ca să închidem cât mai multe din colaborarea pe care o avem cu Ucraina”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marcel Ciolacu a mai spus că, în acest context va solicita omologului său ca Ucraina să renunțe la folosirea sintagmei „limba moldovenească”. În loc, autoritățile de la Kiev ar urma să folosească sintagma „limba română”.

Ședință comună la Kiev

Totodată, premierul Ciolacu a spus că în această ședință comună va fi abordată și situația exporturilor de cereale. În acest caz, el s-a arătat convins că vor fi adoptate cele mai bune soluții, în interesul fermielor din ambele țări.

„Am avut discuţii cu domnul prim-ministru, dar cel mai important este că printr-un dialog cu prim-ministru al Ucrainei, şi îi mulţumesc pentru acest lucru, cum şi dânsul mi-a mulţumit mie, am găsit soluţiile cele mai bune ca să nu afectăm fermierii din România, dar şi Ucraina să continue tranzitul cerealelor pe teritoriul României", a menţionat premierul.

Marcel Ciolacu a mai spus că România ajută Ucraina pe „toate palierele”. Iar acest lucru se va întâmpla până când țara vecină va câștiga războiul cu Rusia. În acest context, a precizat premierul, în viitoarea ședință comună va fi abordat și subiectul reconstrucției.

 „Unul dintre cele mai importante hub-uri pentru reconstrucţia Ucrainei, după finalizarea războiului, va fi România", având în vedere vecinătatea, a completat premierul.

Portul Constanța

Portul Constanța Sursa: Wikipedia

Hub pentru reconstrucția Ucrainei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România trebuie să fie pregătită logistic pentru reconstrucția Ucrainei. El a spus că are un proiect pe care l-a discutat și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Va fi un proiect comun cu Bulgaria pentru construcția unui pod rutier și feroviar peste Dunăre, la Giurgiu.

„România trebuie să fie, de această dată, pregătită logistic pentru acest hub. Am un proiect, şi am vorbit şi cu preşedinta Comisiei, comun cu prim-ministrul Bulgariei, să luăm din banii de la Comisia Europeană pentru «Mobilitate» şi să mai facem un nou pod şi rutier şi feroviar, peste Dunăre, în Giurgiu”, a precizat Marcel Ciolacu.

Totodată, el a spus că un rol important, strategic, îl va juca și Portul Constanța. Mai mult, statul român este interesat să investească și să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova pentru a-l dezvolta. Astfel, în condițiile în care portul ucrainean Odesa va fi blocat sau va avea de suferit din cauza bombardamentelor rusești, România va putea pune la dispoziție propria infrastructură maritimă.

„Trebuie să realizăm că Portul Constanţa este, în momentul acesta, strategic. (...) Nu se ştie ce se va întâmpla cu Odesa, dar există un port în Republica Moldova, Giurgiuleşti, care nu este încă funcţional şi, deja, prin ministrul Transporturilor, România şi-a arătat interesul către BERD, deoarece acţionarul majoritar la Giurgiuleşti este BERD-ul, de a cumpăra statul român acest port şi a-l dezvolta. Aşteptăm răspunsul”, a afirmat Ciolacu.