Editura Evenimentul si Capital

Indiferent de rezultat, ședința CExN se va sfîrși prost pentru PSD. România lui Cristoiu

Autor: | | 5 Comentarii | 8803 Vizualizari

O tabletă dedicată de războiului din tabăra socialiștilor de la vremea respectivă (Tudor Arghezi, Duminica, Bilete de Papagal, 22 martie 1929) îi dă marelui publicist posibilitatea de a reaminti un adevăr de psihologie desprins din Istorie:

„Nimeni nu se pricepe mai bine la discordie şi ciomăgeală ca frații între dânşii. Şi ei nu se luptă niciodată ca adversarii, ci exclusiv ca fraţii, adică până ce unul din ei, cu nasul muşcat, cu şira spinării ruptă, olog şi unanim fracturat, cade definitiv.”

E un adevăr în stare să ne explice patima dementă pe care o pun cele două tabere în războiul fratricid din PSD.

Citîndu-l pe Arghezi, mă văd obligat să notez ceea ce autorul tabletei n-o spune.

Și anume că, pînă la urmă din aceste ciomăgeli frățești dintre socialiști, cîștiga la scor Siguranța.

Siguranța care avea informatori și manipulatori în toate partidele din anii interbelici. SRI, de azi, asumîndu-și mai mult sau mai puțin constituțional rolul Siguranței dintre Războaie, se folosește cu succes de ofițeri acoperiți și de agenți de influență plantați în toate partidele, inclusiv în PSD. Războiul fratricid din partidul de Guvernămînt va atinge punctul culminant vineri, 21 septembrie 2018.

O ședință a Comitetului Executiv Național al PSD urmează să ia o decizie de genul tertium non datur: Liviu Dragnea pleacă sau rămîne în fruntea partidului.

Repet aici pe scurt datele evenimentului pentru le oferi cititorilor o imagine a ceea ce se se așteaptă să se întîmple la ședința de vineri, 21 septembrie 2018, prin toate notele sale o ședință eveniment, scena unei confruntări al cărei rezultat ar putea să schimbe nițel mersul istoriei prezente în România. PSD nu e un partid oarecare. E un partid de Guvernămînt aflat la jumătate de mandat, beneficiar al unei majorități zdrobitoare în Parlament și în administrația locală. În numele unui așa-zis Comitet de inițiativă, trei lideri de marcă ai PSD – Paul Stănescu, vicepreședinte și vicepremier, Gabriela Firea, membru CExN și primar general al Capitalei, Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al partidului și vicepreședinte al Senatului, au lansat miercuri în spațiul public un Document prin care îi cer lui Liviu Dragnea demisia din fruntea PSD și din fruntea Camerei Deputaților. Potrivit Documentului, conducerea PSD pînă la Congres ar urma să fie asigurată de Viorica Dăncilă, președinte executiv al PSD. Ședința CExN a fost convocată de Liviu Dragnea pentru a tranșa această dispută.

PSD e angajat printr-o decizie a conducerii în bătălia care se anunță a fi Referendumul pentru familie. Indiscutabil, Referendumul poate fi un eșec doar în privința participării. De aceea, PSD are un interes vital în asigurarea prezenței la urne. Dacă nu se atinge pragul de participare, PSD înregistrează o cumplită lovitură politică. Ar fi fost normal ca disputa din PSD să se amîne pînă după Referendum. Nu s-a întîmplat asta. E o dovadă a ce înseamnă discordia dintre frați.

Potrivit Statului, președintele PSD nu poate fi demis decît în urma unui referendum organizat în rîndurile membrilor PSD. Un astfel de referendum nu poate fi decis decît de un Congres. Așadar, chiar și dacă s-ar solda cu un vot în unamimitate, CExN nu poate să-l demită pe Liviu Dragnea. Poate decide doar convocarea unui Congres care să ia în discuție demiterea lui Liviu Dragnea. Documentul Complotiștilor ține cont de acest adevăr. De aceea, el îi cere lui Liviu Dragnea să demisioneze de la șefia PSD și a Camerei Deputaților. Ședința ar trebui să fie una în care, potrivit puciștilor, marea majoritate a voturilor să fie pentru o Rezoluție prin care lui Liviu Dragnea să i se ceară demisia. Se speră că în condițiile unei majorități chiar și la limită, Liviu Dragnea nu va avea încotro și va demisiona din ambele funcții. Teoretic, după un asemenea vot, Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze. Teoretic doar. Practic Liviu Dragnea ar putea invoca alegerea sa de către toți membrii PSD și nu de către un număr de membri ai unui forum care nu atinge nici măcar proporțiile unui Congres. Deși, repet, refuzul lui Liviu Dragnea de a demisiona chiar în condițiile unui vot copleșitor ar însemna doar o agonie, deoarece nu văd cum ar mai putea lucra președintele cu un partid în care principalii colaboratori nu mai vor să lucreze cu el, trebuie să luăm în calcul și această ipoteză. În aceste condiții, chiar dacă Liviu Dragnea va supraviețui, PSD nu va supraviețui la Guvernare. PSD e un partid care nu poate fi condus decît de un Jupîn. Un Liviu Dragnea care a fost constestat prin vot de aproape toți membrii CExN nu va mai fi Jupîn. În aceste condiții, PSD va fi ușor de trîntit de la putere printr-o moțiune de cenzură. Sau dacă nu va fi moțiune de cenzură, PSD va fi paralizat în actul de Guvernare, mai ale la capitolul ținînd de lupta cu Statul Paralel.

O altă posibilitate la vot ar fi cea a unei victorii a lui Liviu Dragnea. În aceste condiții, dacă nu va smulge CExN scoaterea din joc a lui Paul Stănescu și altor puciști, Liviu Dragnea n-a făcut nimic. Puciștii, pentru care nu mai cale de întoarcere, vor continua bătălia. Se vorbește chiar de un plan B, prin care puciștii vor vota o Moțiune de cenzură împotriva guvernului, amăgiți de făgăduiala unui nou Guvern PSD. Și în acest caz, așadar, victima e PSD. Ca partid de guvernămînt angajat în măsuri dificile, mai ales împotriva Statului Paralel, PSD are nevoie de o unitate de beton.

Puciștii evită să-și dezvăluie planurile. Se pare că adevăratul plan nu e punerea la vot a demiterii lui Liviu Dragnea, pentru că așa ceva Statul nu permite, ci punerea la vot a excluderii din partid a lui Liviu Dragnea. Potrivit Statutului, „Comitetul Executiv Național, hotărăşte, în situaţii excepţionale, cu 2/3 din voturile membrilor săi, sancționarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD”.

Ei sunt romanii care au PENSII COLOSALE! Pensionarii acestia iau 17.933 de lei LUNAR

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI