Securitatea în regiunea Mării Negre. România va beneficia de sprijin din partea SUA

Securitatea în regiunea Mării Negre. România va beneficia de sprijin din partea SUA Marea Neagră / Sursa foto: Dreamstime.com

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a anunțat, după decizia Senatului SUA cu privire la securitatea în regiunea Mării Negre, că România va beneficia de sprijin în domenii precum apărare, economie, energie sau consolidarea democraţiei şi a statului de drept.

Senatul SUA a adoptat un proiect de lege privind securitatea regiunii Mării Negre. Potrivit acestui proiect, în regiune va fi întărită prezența americană. După adoptarea proiectului de către Senatul SUA, Nicolae Ciucă, liderul PNL, anunță că România va beneficia „de sprijin în domenii precum apărare, economie, energie sau consolidarea democraţiei şi a statului de drept, la care se pot alătura şi alţi parteneri euro-atlantici”.

„Salut adoptarea de către Senatul SUA a proiectului de lege privind securitatea regiunii Mării Negre. Actul normativ confirmă interesul american pentru stabilitatea şi securitatea acestei zone de importanţă geostrategică. Vom beneficia, astfel, de o prezenţă americană întărită şi de sprijin în domenii precum apărare, economie, energie sau consolidarea democraţiei şi a statului de drept, la care se pot alătura şi alţi parteneri euro-atlantici”, a scris Nicolae Ciucă, vineri, 28 iulie, pe pagina personală de Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Securitatea națională va fi consolidată

Nicolae Ciucă spune în postarea sa că, „pentru România, efectele acestui demers al Statelor Unite ale Americii se vor vedea în consolidarea securităţii naţionale şi în accentuarea şi diversificarea oportunităţilor economice, aspecte care vor contribui la un impuls pentru dezvoltare şi creştere a nivelului de bunăstare”.

National Defense Authorization Act (NDAA), legea care autorizează bugetul apărării, a fost aprobată de către Senatul SUA. În cadrul acestei legi a fost adoptat și proiectul „Black Sea Security Act”, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen şi Mitt Romney, potrivit postării de pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Washington.

„Prin acest demers, Senatul Statelor Unite confirmă statutul Mării Negre de regiune de importanță geostrategică critică și deschide calea unei noi ere a angajării SUA în zonă. De asemenea, Senatul american exprimă, în premieră, prin aprobarea legii menționate, susținerea puternică pentru un angajament comprehensiv al SUA în regiunea Mării Negre, împreună cu aliații și partenerii, în domenii strategice precum: securitate și apărare, economie, energie sau reziliență democratică” a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, potrivit paginii de Facebook a Ambasadei.