Securitatea cibernetică. Putin îi întinde mâna lui Trump

Liderul de la Kremlin a făcut recent o declarație care deschide posibilitatea unui acord de colaborare cu Statele Unite în domeniul securității informațiilor și comunicațiilor.

După cum se menționează în declarația oficială a Ministerului Afacerilor Externe, potrivit Kremlinului, una dintre principalele provocări strategice de astăzi este riscul unei confruntări pe scară largă în domeniul digital, inclusiv în domeniul cibernetic, scrie Il Giornale.

Prin urmare, o responsabilitate specială pentru prevenirea posibilelor conflicte în acest domeniu revine actorilor-cheie care gestionează securitatea informațiilor internaționale (IIS).

Astfel, Moscova ar dori să discute „încă o dată” cu SUA pentru a conveni asupra unui program complet de măsuri practice care vizează reluarea relațiilor în domeniul securității în utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (Tehnologiile informației și comunicațiilor - TIC).

Planul lui Putin

Ideea președintelui Putin este de a stabili un acord pe mai multe niveluri bazat pe patru puncte fundamentale: primul abordează necesitatea de a restabili dialogul bilateral regulat la nivel înalt între agențiile din cele două țări pe probleme cheie pentru a asigura securitatea informațiilor.

Al doilea punct exprimă necesitatea de a menține o funcționare continuă și eficientă a canalelor acestor noi modalităţi de comunicare între agențiile relevante din Rusia și Statele Unite prin centre de reducere a riscului nuclear, echipe de intervenție în caz de urgență IT și oficiali la nivel înalt responsabili pentru problemele Iis din cadrul organismelor implicate în asigurarea securității naționale, inclusiv domeniul informațiilor.

Aici trebuie deschisă o mică paranteză explicativă. Comunicările privind reducerea riscurilor nucleare devin esențiale pentru a evita spectrul unui conflict atomic și Moscova pare să fi decis să se angajeze într-un dialog constructiv cu Washingtonul din cauza deciziilor recente de a pune capăt unor tratate importante de dezarmare, cum ar fi INF, referitor la rachete balistice cu rază medie, și în așteptarea posibilității mai mult decât realiste că nu se va ajunge la semnarea unui nou acord Start privind dezarmarea și nici la extinderea parțială a acestuia.

La toate acestea mai trebuie adăugat faptul că dorinţa Casei Albe de a ieși din tratatul internaţional „Cer deschis”, care permitea o anumită transparență asupra activității militare a țărilor aderente, a îngrijorat Moscova, care avea astfel un instrument de supraveghere eficient pentru țările NATO la un cost relativ scăzut.

Este interesant faptul că Kremlinul a adăugat şi domeniul informației: e posibil să intenționeze să-și demonstreze bunăvoința de a clarifica vechea problemă a știrilor false divulgate de presupuse conturi de pe reţelele sociale atribuibile Rusiei, așa cum se reiterează, chiar dacă într-un context diferit, în declarația președintelui rus.

Garanții de neintervenție în treburile interne

Al treilea punct abordat se referă la ideea dezvoltării și încheierii comune a unui acord interguvernamental bilateral privind prevenirea accidentelor în spațiul informațional, similar acordului sovieto-american privind prevenirea accidentelor în largul mării, în vigoare din 25 mai 1972.

Al patrulea și ultimul punct propus are în vedere schimbul, într-un format reciproc acceptabil, de garanții de neintervenție reciprocă în afacerile interne, inclusiv în procesele electorale, prin TIC și alte metode de înaltă tehnologie. Aici este evidentă referința la controversa privind presupusa interferență rusă în alegerile din SUA, care se referă la problema discutată anterior a conturilor cu știri false și, la modul general, la cea a hackerilor ruși.

Kremlinul, se precizează, cere Statelor Unite să dea undă verde dialogului experților profesioniști ruso-americani într-un context detașat de dezacordurile politice reciproce.

Mai mult, potrivit președintelui Putin, astfel de măsuri vor consolida încrederea dintre Moscova și Washington prin promovarea securității și prosperității popoarelor lor și, mai presus de toate, vor contribui semnificativ la garantarea păcii globale în spațiul informațional.

Temerile Moscovei

Apelul rusesc de a stabili un acord pentru reglementarea domeniului informațiilor digitale și cibernetice nu se adresează exclusiv Statelor Unite, ci și tuturor țărilor protagoniste ale acestui nou „câmp de luptă” atât de important în războiul hibrid modern: scopul final fiind, potrivit Moscovei, cel de a ajunge la un acord global prin care statele să se angajeze să nu lanseze un prim atac utilizând tehnologiile informației și comunicațiilor.

Prin urmare, Moscova pare să caute un dialog global, cu Statele Unite ca interlocutor principal, din motive strategice evidente, în domeniul războiului cibernetic (și al războiului de comunicare) după ce în urmă cu câteva luni, la schimbarea doctrinei pentru utilizarea armelor nucleare, postula posibilitatea utilizării acestora în urma unui atac nespecificat asupra instalațiilor militare sau a sistemelor critice pentru stat.

Această schimbare de postură a stârnit preocupări considerabile în rândul analiștilor civili și militari și, probabil, sentimentul generalizat de îngrijorare a fost perceput și de Kremlin, care a decis să se deschidă la posibilitatea unui acord privind comunicațiile și securitatea cibernetică tocmai pentru a liniști cancelariile, dar mai presus de toate pentru a evita, eventual, nașterea unei noi escaladări nucleare.

Sursa: Rador