Păstrează curat, să nu fii amendat! Sectorul 3, cei mai buni!
- Iuliu Vlădescu
- 13 mai 2019, 09:00
Conform tuturor cercetărilor sociologice efectuate la nivelul Capitalei, una din principalele disfuncționalități ale orașului, în opinia cetățenilor, o reprezintă cantitatea mare de gunoi aruncată iresponsabil pe domeniul public. Fie că vorbim de mucuri de țigară, coji de semințe, ambalaje sau resturile animalelor de companie, aruncarea deșeurilor pe domeniul public este atât imoral, cât și ilegal. În primele trei luni ale anului, Primăria Sectorului 3 a înregistrat aproape 13.000 de amenzi pentru nerespectarea curățeniei în sector.
În Sectorul 3, ne dorim un spațiu cât mai curat și mai sănătos
După modelul administrațiilor locale din marile orașe ale lumii, din 2018, Primăria Sectorului 3 a ales să își gestioneze serviciul de salubritate prin direcție proprie. Eficiență și costuri reduse, plus amortizarea în timp a cheltuielilor prin investiții în utilaje moderne ce nu necesită personal angajat – sunt coordonatele în jurul cărora s-a structurat acest serviciu. Dar curățenia unui oraș, a unui sector, nu înseamnă doar a face curățenie, ci și a păstra. Ca în toate domeniile în care derulează proiecte, Primăria Sectorului 3 se bazează pe cetățenii pe care îi reprezintă și alături de care formează o echipă.
Amenzi între 2.000 și 5.000 de lei pentru aruncarea gunoiului pe domeniul public
Campaniile de prevenție și informare, ce au ca scop păstrarea curățeniei și care s-au derulat anual, au fost revigorate prin focusarea pe mesaje punctuale ce vizează sensibilizarea publicului. Curățenia înseamnă sănătate, înseamnă a respecta și a fi respectat, înseamnă civilizație. Dar înseamnă și conștientizarea unei obligații pe care o avem cu toții cei care trăim într-o comunitate. Iar cine nu înțelege asta și nu adoptă un comportament responsabil riscă să fie amendat. Logica discursului se reduce, așadar, la un mesaj simplu: Păstrează curat, să nu fii amendat! Amenda prevazută pentru aruncarea pe domeniul public a gunoiului este cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei. În cazul proprietarilor de căței care nu strâng mizeria, amenda poate ajunge la 500 de lei. Banii colectați din amenzi sunt direcționați pentru campaniile de prevenție și informare. Aceste campanii de informare și responsabilizare trebuie privite si din perspectiva educațională. Dacă din punct de vedere al infrastructurii Primăria Sectorului 3 investește masiv în învățământ, educația noastră, a adulților, seniorilor, tinerilor și copiilor, este o componentă pentru care trebuie să ne implicăm cu toții. Păstrarea curățeniei ține de educație și aici suntem cu toții responsabili, autoritate centrală si locală, școli, instituții, oameni.
Fii responsabil și păstrează curățenia! Sectorul 3, cei mai buni! (P)
www.sectorcurat.ro