Sectorul 3, cei mai buni! Colectarea selectivă, etapă esențială a reciclării deșeurilor (P)
- Iuliu Vlădescu
- 14 iunie 2019, 11:38
O minimă separație a deșeurilor în două categorii, respectiv deșeuri menajare și deșeuri reciclabile ușurează din start activitatea de reciclare.
Exemplu: Dacă deşeurile de hârtie sunt amestecate cu cele menajere există riscul ca acestea să nu mai poată fi reciclate.
Ce se întâmplă cu deșeurile
Deșeurile reciclabile colectate din tot Sectorul 3 se trimit la o stație de sortare care împarte gunoiul în mai multe fracții respectiv plastic, sticlă, carton, metal. Apoi chiar și aceste fracții trec printr-un proces de sortare specială și igienizare.
Exemplu: Recipienții de plastic sunt sortați pe culori, dopul este separat de restul pet-ului și întreg materialul este spălat înainte să fie trimis către reciclator.
De ce să colectăm selectiv
Probabil că ați observat cât de repede se umple coșul de gunoi de acasă când puneți și pet-urile în același loc cu restul deșeurilor menajere. Așadar, o minimă separație a acestor recipiente de plastic face ca drumurile până la ghena de gunoi să fie mult mai puține în decursul unei săptămâni. Iată cum colectarea selectivă ne ajută să economisim propria energie și să o direcționăm eficient către o altă activitate. Același lucru se petrece și când deșeurile reciclabile ajung să fie transformate în ambalaje bune de folosit: se economisește materia primă și se diminuează cantitatea de deșeuri poluante.
Fii cu Noi. Nu fi Gunoi
Primăria Sectorului 3 a lansat deja o campanie de responsabilizare socială prin care îndeamnă cetățenii să păstreze curățenia stradală, aruncând gunoiul la coș. “Fii cu Noi. Nu fi Gunoi” este un îndemn la a fi civilizat și a respecta un standard al comunității din care faci parte. O altă componentă a acestei campanii este și încurajarea colectării selective, o etapă absolut necesară în transformarea Sectorului 3 într-un exemplu pentru celelalte comunități în ceea ce privește managementul eficient al deșeurilor.