Secția UPU a spitalului din Suceava, redeschisă cu medici de la Iași

Secția UPU a spitalului din Suceava, redeschisă cu medici de la Iași

Referitor la medicii care acum sunt autoizolați sau internați din cauza infectării cu coronavirus, coordonatorul regional UPU-SMURD a declarat că a vorbit cu aceștia, iar starea lor este bună.

„Comunicarea noastră a fost doar la distanţă. A fost unul dintre principiile clare, şi am respectat ceea ce trebuie să respectăm, lipsa contactului direct. Moralul lor este bun. Ar vrea să lucreze, chiar şi cei care sunt Covid pozitiv. Vorbim cu ei tot timpul, niciunul nu e într-o stare gravă, aşteaptă să poată fi declaraţi vindecaţi sau să iasă autoizolare şi să poată să se întoarcă la muncă. Evident că am întâlnit pe multe zone şi o stare de teamă. E o teamă normală, pe care o înţelegem. Am încercat să comunicăm cu aceşti oameni, să-i încurajăm şi să le dăm exemplu, pentru că, dincolo de a-i încuraja, exemplul personal contează cel mai mult. Curajul fiecărui medic de a lucra, protejat, dar de a-şi face datoria”, a arătat prof.univ.dr Diana Cimpoeşu, citată de Agerpres.

Ea a adăugat că personalul medical a fost pregătit să facă faţă unor situaţii de urgenţă, atât în timpul anilor de studiu, cât şi în timpul simulărilor. „Este o urgenţă pentru care ne-am pregătit învăţând, făcând anumite simulări, iar acum o trăim la altă dimensiune. Faptul că vezi un pacient cu mască şi cu ochelari sau vizieră e mai puţin obişnuit şi cu siguranţă e mai dificil să o faci. De asemenea, să te temi de fiecare pacient din faţa ta, iarăşi e un lucru pe care nu l-am trăit, dar avem echipamentele care ne protejează sau pe care le aşteptăm în continuare să le primim, cele achiziţionate de DSU”.

Ce înseamnă sacrificiu profesional și mai ales uman? Explică Diana Cimpoeșu: „A nu face rabat la protecţia personală, dar a nu face rabat nici la dedicarea şi jurământul pe care l-ai făcut pentru a trata un pacient. Este un mod de a trăi. În orice zonă există o emoţie, există o teamă şi dincolo de ea încercăm să ne păstrăm optimismul, să ne gândim în primul rând la sănătatea pacienţilor noştri şi poate, în acelaşi timp, şi la sănătatea noastră”.

Ne puteți urmări și pe Google News