SECRETUL unui mare compozitor. Detalii PICANTE despre logodna TAINICĂ a lui Beethoven cu o tânără din Banat

SECRETUL unui mare compozitor. Detalii PICANTE despre logodna TAINICĂ a lui Beethoven cu o tânără din Banat

Că prima iubire a lui Beethoven a sfârșit la Timișoara, în calitate de soție de ofițer, este un lucru știut. Mereu s-a crezut că marele compozitor și Jeanette d'Honrath nu au ținut legătura, dar o timișoreancă a demonstrat că ei se frecventau și împărtășeau evenimente din viața lor, mai târziu. Nu se știa nici că de zona Banatului nu este legată doar această iubire adolescentină a compozitorului, ci încă două, incluzând și o tainică logodnă.

Blondă, fermecătoare şi plină de viaţă – așa o prezintă documentele vechi pe prima iubire a lui Ludwig van Beethoven (1770 – 1827), dragostea de la 17 ani, o tânără pe care a cunoscut-o la Bonn, în casa consilierului Brunsvik unde tânărul compozitor dădea lecții de  muzică. Jeanette d'Honrath (1770 – 1823) este înmormântată în Timișoara, în cimitirul din Calea Lipovei. Ea a ajuns în cetatea Timișoarei în anul 1823, ca soție a comandantului Carl von Greth, și a avut  reședința în palatul conților de Soro, azi Casa Armatei, unde, de câțiva ani, s-a montat și o placă memorială care face cunoscut acest lucru.

Beethoven nu și-a uitat niciodată prima iubire

Profesoara Luciana Ianculescu a studiat în ultimii ani legăturile marelui compozitor cu Banatul și a descoperit lucruri extrem de intresante. ”Sunt lucruri care s-a dovedit că s-au legat altfel. S-a crezut mereu că iubirea aceasta adolescentină a fost uitată, dar, cercetând în diverse documente, am putut constata că cei doi s-au mai văzut și în alte ocazii, și au ținut legătura. În 1823 când Jeanette vine la Timișoara, Beethoven notează într-un caiet de coversații faptul că Carl von Greth a fost numit comandant și că a plecat aici însoțit de nevasta sa”, explică cercetătoarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jeanette d'Honrath, spune profesoara Ianculescu, apare din documentele istorice cercetate drept o femeie extrem de fidelă soțului, dar pe lângă aceasta, cultă și inteligentă. Ea era și posesoarea unei voci superbe, astfel fiind și remarcată de Beethoven, la 17 ani. Când a venit la Timișoara, Jeanette suferea de hepatită, boală  care i s-a dovedit fatală, femeia murind la 53 de ani. În anul petrecut în orașul de pe Bega s-a implicat în acțiuni caritabile și a organizat mai mulet baluri, în superba sală de dans a Palatului Soro. 

Iubitele de la Săvârșin

Alte două iubite ale marelui compozitor, două surori, au legătură cu zona Banatului. Surorile Josephine  (1779 – 1821) și Therese (1775 – 1861) Brunswik, fiicele lui Franz Brunswik din Săvârșin, l-au cunoscut pe Beethoven prin intermediul fratelui lor, Karl, cu care acesta era prieten foarte apropiat. Beethoven i-a dedicat și o lucrare tânărului care, până la urmă a avut un rol controversat în cunoașterea adevărului despre viața și iubirile lui: a ars toate documentele care atestau legătura compozitorului cu familia sa.

Domeniul de la Săvârșin aparținea în epocă familiei Brunswik, iar în virtutea prieteniei cu băiatul familiei nobiliare, compozitorul a ajuns de mai multe ori pe actualul domeniu regal. Acolo s-a născut idila cu Josephine, însă familia  ei nu a agreat deloc apropierea tinerei de un compozitor sărac, fără titluri nobiliare, aranjându-i o căsătorie cu contele Graf von Deym. În scrurt timp Josephine devine o tânără văduvă, dar și în această ipostază e forțată să îi închidă ușa în față lui Beethoven care i-a dedicat două din compozițiile sale.

Este momentul în care Beethoven se reorientează în amor spre sora Josephinei, Therese, care de altfel îl iubea în secret de mai mult timp.  Îi dedică și ei o sonată Op. 78 ”A Therese”. Despre Therese de la Săvârșin mult timp s-a crezut că a fost „iubita nemuritoare”, careia îi trimitea scrisori Beethoven. Iubirea cu Therese s-a concretizat cu o logodnă de taină între cei doi, avându-l ca martor pe fratele Theresei, bunul prieten al compozitorului, Karl Brunsvick. ”În vara anului 1807, sufletul compozitorului Ludwig van Beethoven era rănit și avea nevoie de iubire. Și atunci se va apropia de Therese von Brunswick , care era verișoara baroanei Julia Forray, stăpâna castelului din Săvârșin. Și compozitorul cunoștea familia Forray, pe care o întâlnise la Viena și la Martonvasar. Bătrânii din Săvârșin povestesc despre o vizită în taină a Theresei von Brunswick cu tânărul compozitor. Cei doi se plimbau pe aleile din parcul castelului dar nu ieșeau pe străzi. Locuitorii comunei știau că la castel se aflau oaspeți aleși: Therese von Brunswick și Ludwig van Beethoven”, povestește Luciana Ianculescu.