Secretul SALATEI DE VINETE. Ce au „găsit” cercetătorii în ea
- Angelo Tăutu
- 16 iulie 2014, 01:40
Experţii de la Serviciul american de Cercetare în Agricultură au descoperit că acidul clorogenic este cel mai puternic antioxidant din vinete...
Având o capacitate superioară de a combate acţiunea oxidativă a radicalilor liberi asupra celulelor, dar si de a reduce nivelul colesterolului rău LDL în sânge. Tot acidul clorogenic este şi antimutagen. Adică împiedică celulele sănătoase să sufere mutaţii şi sa devină cancerigene.
Încearcă să stimuleze
Nasuninul este un alt compus antioxidant care se regăseşte în coaja vinetelor, având rolul de a preveni creşterea vaselor noi de sânge şi a cantităţii de sânge în organism, atunci când o tumoră canceroasă încearcă să stimuleze acest proces pentru a se dezvolta. Fenomenul poartă numele de angiogeneză, iar nasuninul este un compus antiangiogenic. În privinţa salatei de vinete, percepţia conform căreia tocarea vinetelor cu un instrument metalic duce la oxidarea acestora este total greşită, după cum spun cercetătorii. . Vinetele se oxidează în prezenţa oxigenului şi nu a inoxului, deci dacă nu le tocaţi în vid, puteţi să le tocaţi cu orice! Dacă au fost coapte de curând şi tocate imediat după, se oxidează mai încet, mai ales dacă le amestecaţi repede cu ulei.