Secretul a fost dezgropat! Este unul dintre cel mai mare mister al Americii. Mulți oamenii au avut de suferit din această cauză

Sursa: Margot Daley / Courtesy of Science Channel

Arheologii și istoricii au aflat amănunte extrem de importante despre o rețea de tuneluri de cale ferată, un drum foarte complex pe care îl foloseau persoanele afro-americane pentru a scăpa de sclavie în secolul al XIX-lea.

Arheologii și istoricii au descoperit noi informații despre calea ferată subterană și despre oamenii care și-au riscat viața pentru a scăpa de sclavie în America secolului al XIX-lea. Cu ajutorul unor tehnologii precum dronele termice și impulsurile laser, oamenii de știință au privit prin vegetația crescută și sub pământ pentru a găsi tuneluri, peșteri și refugii care au oferit răgaz de-a lungul călătoriei periculoase spre libertate.

Traseu plin de încercări pentru oamenii care voiau să scape de scalvie

Mulți oameni care fugeau de sclavie în Statele Unite au găsit un drum greu de străbătut către libertate printr-un sistem de rute secrete, case sigure și popasuri ascunse, cunoscut sub numele de Calea Ferată Subterană. Această rețea de evadare a funcționat aproximativ din 1830 până la izbucnirea Războiului Civil în 1861 și a apărut în timpul perioadei brutale din SUA, când albii din statele sudice răpeau, torturau și înrobeau în mod obișnuit africanii și descendenții lor născuți în America.

Deoarece secretul a fost esențial pentru a consolida siguranța celor care căutau libertatea și pentru a menține deschise rutele, multe dintre detaliile legate de Calea Ferată Subterană au fost considerate pierdute. Cu toate acestea, descoperiri arheologice recente și noi analize ale arhivelor istorice fac lumină asupra persoanelor care au creat și au urmat rutele secrete. Poveștile lor sunt dezvăluite în noua serie de documentare în patru părți „Underground Railroad: Istoria secretă”, care a debutat la 30 ianuarie pe Science Channel.

O rețea extrem de bine pusă la punct, urmată de cei mai curajoși

Rutele de-a lungul Căii Ferate Subterane au urmat frecvent căi navigabile naturale, precum și drumuri și poteci create de om, și au condus de la locurile de sclavie din sud către statele din nord și vest, acolo unde sclavia era ilegală. Căutătorii de libertate au folosit, de asemenea, aceste rute pentru a scăpa în Canada, Mexic, Florida, insulele Caraibe și Europa, potrivit National Park Service (NPS).

Unele destinații cunoscute ale Căii Ferate Subterane sunt acum recunoscute ca repere istorice, cum ar fi Jackson Homestead din Newton, Massachusetts, și Biserica Bethel AME din Greenwich Township, New Jersey, potrivit NPS.

În cadrul serialului, cercetătorii din Texas au apelat la cartografierea sistemului de informații geografice (GIS) pentru a potrivi datele de pe hărțile istorice cu topografia modernă și pentru a găsi locurile secrete de debarcare a bărcilor în care căutătorii de libertate au fugit în Mexic, au declarat pentru Live Science reprezentanții Science Channel. Zona de căutare a inclus o cale fluvială care s-a schimbat dramatic de-a lungul secolelor, astfel că GIS a fost esențial în găsirea locurilor secrete, au spus reprezentanții, notează livescience.com.