Secretele Revoluției din dosarele Securității. Ce conțin documentele desecretizare de SRI

Secretele Revoluției din dosarele Securității. Ce conțin documentele desecretizare de SRI Anul 1989 a pus capăt regimurilor comuniste din ţările din Europa Centrală şi de Est. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Gruparea Ion Iliescu, din care făceau parte mai multe personalități civile și militare, plănuia cu mult înainte de 1989 să-l înlăture pe Nicolae Ceaușescu de la putere. Informațiile apar în documentele desecretizate, ale fostei Securități, cu privire la Revoluția din 1989. Pe de altă parte, conspiratorii intenționau să mențină țara sub influența Uniunii Sovietice. Așa se explică greutatea cu care România, condusă de Ion Iliescu a făcut tranziția de la comunism spre democrație, în primii ani de după 1989.

Serviciul Român de Informaţii a dat publicității mai multe documente, până acum secrete, despre Revoluția din 1989. Un număr de 13 dosare cu informații secrete aparținând fostei Securități comuniste. Odată studiate, aceste documente pun într-o altă lumină evenimentele din decembrie 1989 și ne ajută să înțelegem de ce a decurs atât de greu tranziția României de la comunism la democrație. Și, mai ales, de ce, au rămas atât de multe legături care ne împiedică să ne desprindem total de trecutul comunist.

Documentele Securității prezintă un tablou al situației grave din țară, demonstrând că dictatorul Ceaușescu era la curent cu toate lipsurile și problemele, dar că nu a făcut nimic pentru a le remedia. Este o lovitură pentru nostalgicii care au impresia că Nicolae Ceaușescu a fost un personaj pozitiv care și-a ținut poporul în întuneric și în înfometare într-un scop nobil.

În realitate situația era curntă, iar Ceaușescu habar nu avea cum să o rezolve. Pentru el și nomenclatura din jurul său, România era o crescătorie de cobai pe care făceau experimentele cele mai groaznice.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ion Iliescu

Sursa: EVZ

Rolul Grupării Iliescu în evenimente

Documentele de la Securitate, date publicității, confirmă că Ion Iliescu și cei din jurul său, care au acaparat puterea în decembrie 1989, nu au acționat întâmplător. Aceștia formau un grup de acțiune înființat cu multă vreme înainte al cărui scop era răsturnarea lui Ceaușescu. Doar atât. Ion Iliescu intenționa să mențină România în sfera de influență a URSS, iar acest lucru explică greutatea cu care s-a făcut tranziția spre democrație, în primii ani de după 1990, inclusiv mineriadele.

„A avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Ceauşescu Nicolae, dar menţinerea României în sfera de influenţă a URSS. Această grupare a fost formată atât din civili, cât şi din militari, cu toţii marginalizaţi într-un fel sau altul prin deciziile fostului preşedinte”, se arată într-un pasaj din documentele desecretizate de SRI.

Informații despre cetățenii străini intrați în România

Mai mult, notele informative arată că, în decembrie 1989, în România a intrat un număr foarte mare de cetățeni ruși. Securitatea vorbește despre coloane de mașini străine sau grupuri de cetățeni cu constituție atletică. Este evident că era vorba despre o gruparea militară a cărei scop era să intervină. Toate acestea amintesc despre „omuleții verzi” de care s-a folosit Vladimir Putin în 2014 pentru a pune mâna pe Peninsula Crimeea și pe Donbas.

„Puteau fi reperaţi frecvent, în diferite localităţi sau pe trasee, grupuri sau coloane întregi cu autoturisme cu cetăţeni străini, de regulă bărbaţi atletici”, se arată în documente.

Securitatea a făcut şi inventarul străinilor aflaţi în unităţile economice, identificând 456 de persoane din care 124 erau ruși, 49 din Germania Federală, 40 din Cehoslovacia, 34 din Ungaria, 31 din Polonia şi 30 din China.

Sursa: Playtech.ro

România o țară falimentară, condusă de incompetenți

Documentele Securității prezintă exact situația dramatică în care se afla țara, cu toate lipsurile și problemele din economie. Este un tablou care indică o țară în faliment condusă de incompetenți care habar nu aveau ce trebuie să facă. Iar aici nu mă refer doar la Nicolae Ceaușescu, ci și la cei din jurul său, oameni cu putere de decizie.

Astfel, cu o luna inainte de revolutie se spune că a fost livrata mai putin de jumatate din cantitatea de alimente planificată către populație. Aproape 42% din cantitatea de carne, 41% din cea branzeturi, iar ouă 38%. De asemenea, sunt informații despre întreruperile de gaze și energie electrică, dar și despre lipsa benzinei, pusă pe seama funcționării defectuoase a celor cinci rafinării românești, conform Observatornews.ro.