Războiul neștiut dintre Elena și Nicolae Ceaușescu. Cine și cum a câștigat, până la urmă, controlul Securității

Războiul neștiut dintre Elena și Nicolae Ceaușescu. Cine și cum a câștigat, până la urmă, controlul Securității

Amănunte inedite despre relația familiei Ceaușescu cu Securitatea au fost dezvăluite de istoricul Alex Mihai Stoenescu. Nevoia Elenei Ceaușescu de a cunoaște în detaliu ce se întâmpla în interiorul Partidului Comunist a fost expusă de mai mulți colaboratori apropiați ai familiei Ceaușescu.

Interesată de orice mișcare făcută de membrii importanți ai Partidului Comunist Român, Elena Ceaușescu a decis să creeze un sistem informativ în paralel cu Securitatea. Așa cum a expus și fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, Constantin Boștină, în cartea sa, În Ochiul Ciclonului, Elena Ceaușescu a creat, prin Tudor Postelnicu, un mecanism de înregistrare a discuțiilor purtate în Cabinetul 1.

Câteva întâmplări din culisele sistemului informativ condus de Elena Ceaușescu, au fost dezvăluite și de istoricul Alex Mihai Stoenescu.

„Dați-mi voie să vă descriu un incident care mi-a fost relatat în amănunt de generalul Iulian Vlad. Deci, un incident care ne dă o anumită imagine asupra acestei relații de lucru directă a lui Nicolae Ceaușescu cu șeful Securității. Într-una din zile, Iulian Vlad este sunat la birou de Elena Ceaușescu. Dar cu o formă foarte amicală, de genul: „Ce mai faci, Vlade?” Iar acesta i-a răspuns: „Vă raportez că lucrez la o situație foarte gravă, neplăcută. Fostul Rege Mihai a semnat declarația de la Budapesta”. Este vorba de celebra declarație care, de fapt, nu a fost semnată de Regele Mihai. A aprobat-o Regele… în sfârșit… Elena Ceaușescu, când aude, zice:„Da? Ia vino până la mine”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ea, pe linie guvernamentală, putea oricând să facă asta”

Ea, pe linie guvernamentală, putea oricând să facă asta. Dar în realitatea acțională, șeful Securității nu-i raporta decât lui Nicolae Ceaușescu. Și exista un ordin expres pe care Nicolae Ceaușescu i-l dăduse lui Iulian Vlad la numirea lui în funcție, pe 9 sau 10 octombrie 1987. La numire i-a atras atenția: „Nu-mi raportezi decât mie”. Ordinul a fost cât se poate de clar. Deci, Elena Ceaușescu îl cheamă pe Iulian Vlad, care își ia câteva hârtii, dar își dă seama că a făcut o gafă, că a făcut o prostie. Și încearcă să intre în cabinetul lui Nicolae Ceaușescu, înainte de a ajunge la Elena Ceușescu.

Iar Elena Ceaușescu, versată, cum spuneați și dumneavoastră, și interesată de acest domeniu, mult mai mult decât Nicolae Ceaușescu, îl aștepta pe hol ca să fie sigură că nu intră în altă parte. Iulian Vlad vine direct la ea, știind foarte bine că nu are voie să-i raporteze direct. Mă rog, generalul Vlad s-a dus, i-a spus câteva lucruri. Cum s-a putut ca fostul rege care a condus țara să facă asta. I-a prezentat fără să intre în amănunte, în informații.

Imediat, Elena Ceaușescu îl sună pe Ceaușescu și îi spune: „Uite, Nicule, ce am aflat, că a dat regele ăla, nenorocitul ăla, a dat o declarație antiromânească”. Iar Ceaușescu o întreabă: „Dar tu de unde știi?”. „Uite, am vorbit acum cu Vlad”. Ceaușescu îl cheamă pe Iulian Vlad la ordin și, de față cu Elena Ceaușescu, într-un acces de furie, îl somează asupra încălcării ordinului personal de a-i raporta numai lui orice problemă. În realitate, din câte mi-a descris Iulian Vlad, în această scenă, Ceaușescu îi dădea o lecție Elenei, cerându- i să nu se mai implice. Deci, toată povestea cu Elena Ceaușescu, cu Securitatea, este o realitate a legăturilor personale pe care le avea Elena Ceaușescu cu Tudor Postelnicu, cu fostul șef al Securității și ministrul de Interne din acea perioadă” a spus istoricul.