Elena Ceaușescu și amanții. Înainte să îl cunoască pe Nicolae Ceaușescu, Elena era îndrăgostită orbește de un bărbat. Nimeni altul decât tatăl naistului Gheorghe Zamfir. Numai că iubirea dintre cei doi a ținut foarte puțin. El a plecat în București, iar ea l-a urmat, însă acesta nu a mai vrut să continue relația cu ea.

Despre legăturile cu Marin Ceaușescu, fratele lui Nicolae, s-a vorbit intens, mai ales după ce acesta a acordat mai multe interviuri în care a sugerat că el a cunoscut-o în sens biblic pe Elena Ceaușescu, înaintea fratelui, că aceasta avea legături cu soldați germani.

Cazul doctorului Schechter

Un caz special a fost cel al doctorului Abraham Schechter despre care se spunea că fiind amantul Elenei Ceaușescu, „a fost sinucis”, fiind aruncat de la etajul al cincilea al Spitalului Floreasca. O moarte care a atras mânia lui Nicolae Ceaușescu asupra Securității.

Primele indicii

„Odată, în Primăverii, mi-a spus colegul meu care era de serviciu la vilă, cum cei trei au intrat cu maşina în curtea reşedinţei cuplului Ceauşescu. Nicolae a coborât şi a început să urce scările pentru a intra în casă. În urma sa venea Elena, urmată de doctorul Schechter, ultimul fiind colegul meu. În timp ce urcau pe scări, cel care mi-a povestit scena a văzut cum doctorul a mângâiat-o uşor pe fund pe Tovarăşa”, a menţionat Burlan în volumul intitulat „După 14 ani – Sosia lui Nicolae Ceauşescu se destăinuie”.

Practic, acela a fost primul indiciu care confirma legătura dintre Elena Ceauşescu şi medicul de origine evreiască, Abraham Schechter.

În revista „Vitralii” din iunie – august 2015, într-un interviu acordat de maiorul David Aurel, fost ofițer în Direcția a V-a, de Protecție și Gardă, găsim mai multe informații des-pre acel moment.

Ancheta unei sinucideri

“În martie 1973, doctorul Abraham Schechter, medicul personal al „tovarăşei Elena Ceauşescu” s-a sinucis. Despre ceea ce s-a întâmplat atunci am aflat peste mulţi ani de la colonelul Antoniade Paul. Din relatarea sa am reţinut că Nicolae Ceauşescu a ordonat o anchetă dură în acest caz, numindu-l pe Ion Dincă să facă cercetările de rigoare. A fost ajutat de Emil Bobu, recent adus de la Suceava „pentru a întări munca în Comite-tul Central”.

Ion Dincă şi Emil Bobu au venit la sediul Direcţiei de Securitate şi Gardă, au dispus sigilarea tuturor fişetelor din unitate, selectarea și ridicarea unui mare volum de documente, din analiza cărora s-a tras concluzia că prin informațiile obținute din preajma celor protejați, Securitatea ajungea să-i controleze pe conducătorii partidului și statului.

Măsurile luate au fost dure: ministrul de Interne, Ion Stănescu, a fost destituit, iar în funcţia de ministru de interne a fost numit Emil Bobu. Direcţiei de Securitate şi Gardă i s-a interzis să mai desfăşoare muncă informativă.

Soții Ceaușescu, ascultați de Securitate

Comandantul acesteia, generalul Nicolae Pleşiţă, a fost destituit şi trimis în funcţia de şef al Serviciului administrativ la Inspectoratul judeţului Ilfov.

„O altă interpretare este dată de Ion Cristoiu, care-l citează pe fostul general SRI Vasile Mălureanu: „Securitatea îl suspecta pe doctor că lucrează pentru Mossad, susţine Vasile Mălureanu, preluând teza unui alt general de Securitate, Mihai Viorel Ţibuleac, formulată în revista „Vitralii“.

Plecând de la această suspiciune, Securitatea l-a pus sub supraveghere pe Abraham Schechter. Operaţiunea s-a soldat cu 17 dosare despre medic. O parte dintre documente transcriau convorbirile telefonice ale medicului cu Nicolae Ceauşescu şi cu alţi membri ai familiei Ceauşescu.

O descoperire șocantă

Convorbiri strict private, cum numai un pacient poate avea cu medicul său. După sinuciderea doctorului, Nicolae Ceauşescu a cerut de la Securitate materialele despre doctor. Şi a descoperit ceva care l-a făcut să ameţească: Securitatea îi ascultase pe Nicolae şi Elena Ceauşescu în convorbirile cu doctorul Abraham Schechter:

„Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost iritaţi în mod deosebit de acest caz deoarece, solicitând materialele informative acumulate despre dr. Schächter, au constatat că între acestea se regăseau şi redări fidele ale înregistrărilor convorbirilor telefonice ale medicului cu membrii familiei Ceauşescu”.

Nicolae Pleșiță, fostul comandant al Direcției a V-a confirmă: „Se zicea că s-a sinucis din cauza noastră. Ar fi simţit că-l urmărim. În noaptea de pomină – Noaptea Sfântului Bartolomeu, pentru mine, spune Pleşiţă – am fost analizat la sânge.

«Pentru că, în fiecare dimineaţă, umblă în gâtul dumneavoastră!»

«Ce-i cu dosare-le alea?», m-a întrebat Ceauşescu. «Este urmărire informativă.», am răspuns. «Păi cum?», s-a arătat nedumerit Ceauşescu. «17 ani a fost medic de colectiv. Trebuia să stăm cu lupa pe el.», i-am spus eu. «De ce?», a insistat el. «Pentru că, în fiecare dimineaţă, umblă în gâtul dumneavoastră!».

Ceauşescu avea răguşeala aceea în gât şi atunci nu trebuia să mă intereseze dacă Schechter umbla cu bună-credinţă. I-am spus-o pe şleau“, a povestit generalul Pleşiţă într-un interviu acordat revistei „Lumea Magazin”.

Elena Ceaușescu și amanții

În anul 2011, generalul Nicolae Stan a acordat un interviu EvZ în care a dezvăluit câteva din lucrurile pe care susținea că le-a aflat din postura oficială în care s-a aflat în anii 1970-1980.

Timp de 1.146 de zile a fost aghiotantul lui Nicolae Ceauşescu, de securitatea căruia a răspuns în 31 de misiuni în străinătate.

Horia Tabacu: Dar Elena Ceauşescu a avut iubiţi?

Nicolae Stan: Sigur că da, era renumită. Printre apropiaţii ei toată lumea ştia că este, cum se spune în popor, „rea de muscă”.

Se vorbea de legături cu ofiţeri germani?

Nicolae Stan: Este foarte adevărat. Iar, mai târziu, a avut leături cu tovarăşi din conducerea partidului. Pe unii dintre ei nu vreau să-i pomenesc pentru că sunt în viaţă.

Când aţi aflat prima oară?

„Eu am încremenit, pentru că totul s-a întâmplat sub ochii mei”

Nicolae Stan: Câte ceva auzisem eu, dar nu ştiam sigur. La un moment dat, în timpul vizitei lui De Gaulle, la Craiova, cred că prin 1968, Pleşiţă a ajutat-o să se urce în elicopter şi nu numai că i-a pus mâna pe fund, dar parcă a şi pipăit-o puţin. Eu am încremenit, pentru că totul s-a întâmplat sub ochii mei, şi l-am întrebat cum de îşi permite aşa ceva. El mi-a răspuns ceva vulgar, ca între bărbaţi, în sensul că nu numai cu mâna ar fi atins-o în zona respectivă.

Să ne întoarcem mai aproape de 1989…

Nicolae Stan: Da, a avut legături intime strânse cu Ioan Ursu (academician, specialist în fizică atomică n. r.) şi, aşa cum am precizat, cu încă doi, care trăiesc şi nu este frumos să îi pomenesc.

Întâlnirile de la Olănești

Unde se întâlneau? Erau întâlniri dese, erau cu pasiune?

Nicolae Stan: Erau întâlniri dese cu mai mulţi tovarăşi. Eu v-am spus doar ceea ce ştiu sigur. Se întâlneau numai la Olăneşti.

Unde la Olăneşti?

Nicolae Stan: La casa de oaspeţi a partidului. Nu ştiu de ce îi plăcea ei acolo.

Ceauşescu ştia?

Nicolae Stan: Nu cred. Ştiau câţiva ofiţeri de încredere din jurul ei (angajaţi de-ai mei), ştiau cei care supravegheau şi păzeau obiectivul respectiv şi, desigur, şoferul Vasile.

Citește mai mult, dar și alte materiale similare, pe Evenimentul Istoric.

Evenimentul Istoric, cea mai mare revistă de istorie din Europa, aduce în atenția publicului, prin cele 116 pagini ale sale, numeroase subiecte captivante, dosare desecretizate și imagini în exclusivitate.

Noile numere ale revistei sunt disponibile la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro. 

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.