I se spunea „Violatorul”. Cine a tăinuit secretele din spatele polițistului pedofil

I se spunea „Violatorul”. Cine a tăinuit secretele din spatele polițistului pedofil

Un fost jandarm, angajat de mai bine de zece ani la Brigada Rutieră a Capitalei, a fost reținut pentru pedofilie, după ce anchetatorii au obținut primele probe că a abuzat de o fetiță în vârstă de cinci ani și de un băiețel în vârstă de nouă ani. Deși este tatăl unei fete în vârstă de circa 20 de ani, Eugen Stan (45 de ani), polițistul pedofil, este suspectat de fapte asemănătoare, comise din anul 2012 încoace, unele care au oripilat opinia publică. „Evenimentul zilei” a aflat povestea din spatele celui mai căutat pedofil din ultimii ani.

Un caz sinistru a răvășit inima României. Cel mai căutat pedofil din ultimii cinci ani este un om al legii, Eugen Stan, agent cu peste zece ani vechime la Brigada Rutieră a Capitalei. Adevărul crunt a ieșit la iveală odată cu mediatizarea imaginilor celui care se ascunsese, până acum, în „umbra” camerelor de luat vederi. Comisese, așa cum avea să recunoscă, ieri, fapte reprobabile: abuzuri asupra celor doi copii din Drumul Taberei.

Reacția imediată a părinților, care au anunțat polițiștii de la Secția 22, valul de revoltă și mediatizarea imaginilor pedofilului au condus la identificarea lui. Însă nu din prima zi, așa cum ar fi trebuit să se întâmple, în condițiile în care Eugen Stan este polițist, ci abia după trei zile, atunci când pedofilul a fost dat în vileag chiar de un șef de-al său.

Surpriza a fost întârzierea cu care s-a acționat în acest caz, în condițiile în care imaginile mediatizate erau destul de clare, iar colegi de-ai săi îl și cunoșteau. Unii îi și spuneau „Violatorul” deoarece avusese o dispută cu amanta, după cum ne-au mărturisit colegi de la Rutieră, după ce femeia îl acuzase de tentativă de viol.

Ne puteți urmări și pe Google News

A venit odată cu șeful

În ultimii ani, Eugen Stan a fost șoferul unui șef de Birou, Emanuel- Rene Vornicu, omul care, susțin oameni ai legii, l-a și adus de la Jandarmerie în Poliție. „Amândoi au fost jandarmi. În anii 2000, Vornicu, care era subofițer, a dat examen, a devenit ofițer și a trecut la Poliția Capitalei. Atunci l-a luat cu el și pe Stan. Eugen nu părea un om cu astfel de apucături. Am fost colegi, a venit la noi la un grătar.”, ne-a mărturisit despre agentul Stan, un fost coleg din Jandarmerie, pensionar. Aveam să mai aflăm că polițistul reținut pentru pedofilie a avut o garsonieră, unde a locuit cu prima soție. „A pierdut- o după ce a pus-o gaj la bancă, pentru împrumutul cuiva. Din câte am înțeles, din această cauză a și divorțat”, ne-a explicat fostul coleg al lui Eugen Stan. Anul trecut, polițistul s-a căsătorit cu o asistentă medicală de la Spitalul „Marius Nasta” și locuia la ea acasă, în apropriere de orașul Bragadiru „Ea cred că a făcut scandal pe la Udriște, anul trecut. E cam geloasă femeia”, susține Miu, fostul coleg de la Jandarmerie al lui Stan.

Polițistul pedofil, surprins de camerele de luat vederi la ieșirea din liftul în care se presupune că a molestat doi copii FOTO: POLIȚIA ROMÂNĂ

Lider de sindicat: „Șefii trebuie trași la răspundere”

O problemă atinsă în acest caz deosebit de grav, în care polițistul Eugen Stan este bănuit de fapte asemănătoare în anii 2012 și 2015, este că a trecut testarea psihologică deși, în viziunea multora dintre specialiști, omul dovedește un comportament deviant. Ultima testare psihologica a făcut-o în 2014, fiind programat pentru următoarea în 2019, potrivit purtătorului de cuvânt al IGPR. Testarea din 2014 a trecut-o „cu brio”. „Modalitatea de testare actuală este la îndemâna șefilor. Adică psihologul este angajat MAI și subordonat șefului de secție sau inspectorat. Noi propunem schimbarea acestei modalități de testare, în așa fel încât psihologul să fie subordonat Ministerului de Interne și testarea să se facă fiecărui om în parte, pentru a-i observa atitudinea, comportamentul”, a declarat, pentru EVZ, Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agentițor de Poliție (SNAP). Surugiu îi consideră răspunzători pe șefii direcți ai polițistului pedofil, care purteau să atragă atenția organelor competente mult mai devreme. „Știau cum arată, îi știau comportamentul”, a explicat Surugiu.

Procurorii cer arestarea

Ancheta asupra polițistului Eugen Stan, având în vedere faptele de care este acuzat, se desfășoară sub coordonarea procurorului, încă din prima zi. Oficiali din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au precizat că agentul a fost chemat, luni dimineață, alături de alte zece persoane audiate, ca și posibili suspecți, în acest caz. La capătul a peste zece ore de audieri, procurorul de caz a dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a lui Eugen Stan, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de agresiune sexuală. Anchetatorii au stabilit că, pe 5 ianuarie, în intervalul orar 10.10-10.55, în incinta unui bloc din sectorul 6 - în lift și pe palierul etajului 8 - agentul a pupat- o pe obraji, pe gură și în zona abdominală și i-a pus mâna în zonele intime fetiței de 5 ani și l-a pupat pe obraji pe băiatul de 9 ani. Urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertățţi din cadrul Judecătoriei Sectorului 6 în vederea luării măsurii arestării preventive a inculpatului pe o durată de 30 de zile. La încheierea ediției, la domiciliul din Măgurele în care a locuit Eugen Stan aveau loc percheziții domiciliare.

Ministerul de Interne: „Șefii au ascuns problemele sub preș”

Conducerea MAI a transmis că, deși apreciază efortul polițiștilor care au contribuit la depistarea și prinderea lui Eugen Stan, cazul de față arată că „nu toată Poliția este de blamat, însă sistemul trebuie corectat”. În mod cert, această gravă situație presupune o analiză serioasă asupra cunoașterii propriilor angajați, mai ales că este vorba despre un angajat care lucrează din 1990 în sistem și din 2010 la Brigada Poliției Rutiere. MAI recunoaște și faptul că, în timp, au mai existat derapaje grave la unii polițiști, ceea ce înseamnă, în viziunea conducerii ministerului, că sistemul actual nu are pârghii eficiente de verificare, testare, cunoaștere. În acest context, ministrul a cerut șefului Poliției Române ca, până miercuri, să comunice publicului răspunsurile la câteva întrebări: 1. Cât de serioase și riguroase au fost testările psihologice la care a fost supus acest agent și când a fost ultima testare psihologică a acestuia? 2. Cum a fost posibil ca nimeni, în atâția ani, să nu sesizeze problemele acestui agent? 3. Ce calificative profesionale a obținut polițistul în ultimii ani? 4. Ce propuneri are Poliția Română pentru evitarea pe viitor a unor astfel de cazuri?.

Poliția Română: „Bun și foarte bun la teste”

Despre Eugen Stan, Poliția Română a transmis că el a activat în cadrul Brigăzii Rutiere începând cu anul 2010, iar pentru activitatea profesională desfășurată a obținut calificativele „Bine” și „Foarte Bine”, iar „până în prezent, față de cel în cauză nu a fost pusă în mișcare acțiunea penală, pentru nicio faptă, astfel încât, conform legislației nu a putut fi pus la dispoziție”. În ceea ce privește activitatea de evaluare psihologică în Poliția Română, aceasta se desfășoară în conformitate cu OMAI 23/2015 (…), iar „testele psihologice utilizate de psihologii din Poliția Română nu pot identifica tulburari psihice”.

În context, șeful Poliției Române a dispus verificări pentru clarificarea tuturor aspectelor ce țin de această persoană, inclusiv din punct de vedere al comportamentului în cadrul colectivului în care își desfășoară activitatea. De asemenea, se fac verificări și în ceea ce privește managementul structurii respective.

„Totodată, pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de cazuri s-a dispus măsuri de regândire a activității de cunoaștere a personalului, modificarea bateriilor de teste psihologice, în baza unor studii de specialitate și intensificarea cooperării cu structurile cu rol de protecție și integritate a personalului Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în comunicatul IGPR.