Secretele olimpicilor internaţionali! Eleva plutonier care a adus aur României la Olimpiada de Geografie
- Gabriel Fere șteanu
- 30 august 2016, 06:00
La doar 18 ani, Sabina Calisevici a cucerit lumea. Eleva de la Colegiul Naţional Militar ,,Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc s-a întors recent din Beijing, de la Olimpiada Internaţională de Geografie, cu o medalie de aur pentru România. La aceeași olimpiadă, elevii noștri au obținut alte trei medalii: încă una de aur, o medalie de argint şi o medalie de bronz.
Ţara noastră nu duce lipsă de oameni valoroşi, iar puţinele momente de mândrie naţională rămase sunt strâns legate de performanţele incredibile ale olimpicilor. Sabina este una dintre elevele cu care ne mândrim. Povestea ei este cu atât mai specială cu cât în clasa a IX-a a decis să dea confortul de acasă pe un campus militar.
Olimpică la mai multe materii, a făcut o alegere
De mică, Sabina a avut rezultate excepţionale la învăţătură. Geografia nu este singura materie la care ea a făcut performanţă. În clasa a VII-a a început să participe la mai multe olimpiade. „Mi-a fost greu să mă decid asupra materiei pe care o voi aprofunda mai mult. În clasa a VIII-a am fost nevoită să iau o decizie. Adevărul este că a fost dificil, eram calificată la olimpiada naţională la Română şi Geografie, dar ambele probe aveau loc în aceeaşi perioadă. Spre surprinderea tuturor, am ales Geografia”.
„Am renunţat la civilie şi nu regret!”
O altă decizie importantă pe care a luat-o a fost să renunţe la viaţa de adolescentă obişnuită şi să se mute întrun campus, departe de casă. „Am ajuns la liceul militar convinsă de mai mulţi factori. Un punct important a fost întâlnirea cu unul dintre profesorii care m-au susţinut constant, profesorul Ciumaşu. Viaţa într-un liceu militar e foarte diferită faţă de viaţa unui elev într-un liceu obişnuit. Cu toate acestea, sunt multe avantaje. Nu regret că am făcut această alegere”.
„Colegii îmi spuneau că pot să mă mut în laboratorul de Geografie”
Drumul către aurul cucerit în Beijing a început după ce Sabina a trecut de toate fazele olimpiadei naţionale. „Am început să mă pregătesc din aprilie, după ce am aflat că am intrat în lotul internaţional. Am fost foarte bucuroasă”.
Nu a fost sigură că va fi pe podium, dar s-a pregătit intens. „Nu am avut un program bine stabilit. Învăţam când simţeam că trebuie să o fac. În ultima săptămână nu am învăţat mai nimic, emoţiile şi-au pus amprenta. Eu nu pot să învăţ pe ultima sută de metri, nu funcţionează la mine. În schimb, am avut sedimentate informaţiile din clasele a X-a şi a IX-a, m-au ajutat mult. A fost destul de greu să traduc în engleză tot ce ştiam, pentru că era necesară o terminologie specifică. Unii colegi mi-au zis să mă mut în laboratorul de Geografie, a fost o a doua casă pentru mine, în perioada de pregătire”.
La Beijing, olimpiada a fost impresionantă, mai ales pentru că nu-şi cunoşteau adversarii. „Eu mă aşteptam ca totul să fie mai rece, chinezii nu sunt aşa cum mi-am închipuit. Totul a fost foarte bine organizat. Au fost 3 probe pe care le-am susținut în 4 zile. În total, am stat o săptămână. Am fost ultima anunţată, am avut mari emoţii. Eu cred că nu aş fi reuşit fără susţinerea domnului Ciumaşu, profesorul meu, dar şi a părinţilor. Sunt foarte multe persoane cărora trebuie să le mulţumesc!”.
În viitor, cel mai probabil, armată!
Anul acesta, Sabina susţine examenul de Bacalureat. Nu are mare emoţii. Va susţine probele la Română, Matematică şi, cel mai probabil, Biologie. „Nu sunt hotărâtă ce facultate voi alege. Sunt două mari posibilităţi, Academia sau Geografia, dar nu ştiu dacă vreau să revin întrun sistem civil.”