SECRETELE MICUŢELOR CAMPIOANE EUROPENE. Junioarele, angajate "full-time" la lot

SECRETELE MICUŢELOR CAMPIOANE EUROPENE. Junioarele, angajate "full-time" la lot

Antrenorii micuţelor din lotul naţional de gimnastică spun că tot mai puţine fetiţe aleg acest sport, deşi pot câştiga premii în bani şi faimă.

În mod obişnuit, dar fără o logică anume, performanţele sportive ale loturilor de juniori nu se bucură de acelaşi interes ca în cazul seniorilor. Probabil că se consideră că micuţilor şi micuţelor gimnaste nu le-a venit rândul, încă, să stea sub lumina reflectoarelor mai mult de momentul acela sublim, în care le sunt oferite medaliile şi se aud acordurile Imnului Naţional.

Cu această idee am pornit demersurile de a-i găsi pe antrenorii lotului de junioare, care la Campionatul European au deschis un drum frumos celebrelor noastre senioare: medalii de bronz la echipe şi argint la individual! Cine-s fetiţele şi ce secrete ascunde performanţa în gimnastică la 11-12 ani?

I-am prins între drumuri pe antrenorii lotului, soţii Cristian şi Lăcrămioara Moldovan, sosiţi de la Deva la Centrul de la Izvorani. Nu-mi sunt chiar străini, fiindcă în anii 1999 şi 2000 i-am urmărit fascinată la tv şi pe net când au participat la Campionatul European de Aerobic de la Birmingham, făcând un adevărat show ce le-a adus aurul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristian Moldovan şi-a adjudecat titlul de campion mondial. Din februarie 2007, soţii Moldovan au devenit antrenori de gimnastică la Centrul Naţional Olimpic de pregătire al junioarelor de la Oneşti (Lotul Naţional de Junioare), apoi au trecut la Centrul din Deva, iar între octombrie 2010 şi februarie 2011 a făcut parte din colectivul tehnic al Lotului Naţional Olimpic de la Izvorani. 10 antrenamente zilnic

"Cât de greu este să alegi gimnastele pentru lot, unde le găseşte antrenorul?", întreb, intenţionând să deschid drumul spre culisele din spatele spectacolului pe care-l vedem la competiţiile internaţionale.

Aflu că fetiţele care ajung în lotul naţional de junioare sunt urmărite în campionatul naţional şi selecţionate în cadrul CNOPJ-ului (Centrul Naţional Olimpic de Pregătire al Junioarelor), după discuţii cu antrenoarea federală a FRG, Anca Grigoraş.

"Din păcate, ca în orice domeniu de activitate, numărul practicanţilor acestui sport e tot mai mic şi, implicit, aria de selecţie se restrânge în fiecare an. Copiii din ziua de azi au tot mai multe posibilităţi de petrecere a timpului liber şi încearcă să aleagă o activitate care nu implică muncă multă şi sacrificii în plan familial", îmi spune antrenorul "tricolorelor mici".

Într-adevăr, e greu ca o fetiţă de 6-7 ani să renunţe la jocurile copilăriei, apoi la plimbările de după şcoală cu colegii, la computer şi la dulciuri, iar mai târziu, pe la 11 ani, când a luat calea performanţei, să stea departe de părinţi. Antrenoarea Lăcrămioara Moldovan îmi explică.

"După ce ne hotărâm asupra fetelor pe care le-am dori în cadrul lotului, ele sunt selecţionate şi sunt cooptate în cadrul Centrului din Deva, unde vor intra într-un cantonament ce se întinde pe durata întregului an. Fetele locuiesc, mănâncă, merg la şcoală şi se antrenează împreună fiind susţinute financiar de FRG (Federaţia Română de Gimnastică) şi COSR (Comitetul Olimpic şi Sportiv Român). Părinţii vin în vizită la sfarşitul săptămânii, în funcţie de posibilităţile fiecăruia. În general, cam o dată la 3-4 săptămâni avand în vedere că sunt fetiţe din toată ţara şi distanţele sunt destul de mari".

Muncesc mult fetiţele în sală, iar cu timpul se învaţă cu privaţiunile şi încep să gândească în spiritul performerului, al unei viitoare campioane. Toate, dar absolut toate se visează ca Nadia Comănici şi fac, fără să crâcnească, 10 antrenamente săptămânal de câte trei ore: câte două antrenamente luni, marţi, joi şi vineri şi câte unul miercuri şi sâmbătă.

Duminica sunt libere şi fac refacere la saună şi jacuzzi. Vin la sala de sport ca la serviciu. Acum, însă, sunt campioane! Paula Tudorache, Ştefania Stănilă, Andreea Munteanu, Silvia Zarzu, Miriam Aribăşoiu, campioane la 12 -13 ani.

Antrenorii Lăcrămioara şi Cristian Moldovan înconjuraţi de junioare E greu ca o fetiţă de 6-7 ani să renunţe la jocurile copilăriei, apoi la plimbările de după şcoală cu colegii, la computer şi la dulciuri Din culisele de la Bruxelles, competiţia s-a văzut tot grea!

Campionatul European de la Bruxelles a fost prima competiţie importantă din viaţa fetiţelor pe care soţii Moldovan le pregătesc în acest moment. A fost o competiţie frumoasă, dar şi foarte grea. Junioarele, fetiţe de 11, 12, 13 ani nu aveau o experinţă competiţională internaţională prea mare, iar din această cauză emoţiile erau mari. Cristian Moldovan îmi explică: "Nu am fost ocoliţi nici de accidentări pe parcursul anului, timpul de pregătire centralizată a fost destul de scurt (un an şi 4 luni), dar împreună cu ceilalţi colegi - Adela Popa, Alexandru Militaru, Gheorghe Orban şi Corina Doreanu- coregrafă şi medicii Sanda Oltean (medicul lotului de junioare), dr. Octav Russu, dr. Rodica Moldovan şi dr. Mihaela Rinder am reuşit să mobilizăm fetele şi să obţinem 6 medalii la sfârşitul celor 3 zile de concurs".

Curiozitatea mă împinge să aflu ce au făcut micuţele tricolore după ce au câştigat medaliile de bronz şi de argint, dacă au sărbătorit... Nici măcar la acest capitol n-am găsit exuberanţă. "Noi am concurat în prima subdiviziune şi fetele au vrut să stăm la sală, să urmărim şi celelalte echipe. Aşa că prima zi de concurs am petrecut-o în sală. Oricum, mai urmau două zile de concurs. Apoi, am ieşit la o plimbare în oraş şi la o repriză de shopping şi am sărbătorit cu părinţii fostelor junioare Iordache şi Bulimar, gimnaste care acum sunt în echipa de senioare, şi cu care am rămas în relaţii excepţionale". Gimnastica se face gratuit, părinţii nu plătesc

Unii părinţi se sperie de costuri şi nu iau în calcul gimnastica, atunci când vor să aleagă un sport pentru copilul lor. Şi din această cauză, selecţionerii găsesc din ce în ce mai greu fetiţe care să urece pe bârnă, să apuce barele de la paralele sau să danseze pe covor.

Cât l-ar costa pe un părinte performanţa copilului său? Nu mare lucru. "Toată pregătirea este susţinută integral de FRG si COSR. Adică tot ce înseamnă cheltuieli de cazare, masă, igiena personală, medicaţie şi susţinătoare de efort, tratament stomatologic, echipament, deplasări la competiţii", mi-a spus Lăcrămioara Moldovan. În prezent, în lotul de junioare sunt 12 gimnaste, iar în cel de senioare, 10. Cristian Moldovan dă ultimele indicaţii înainte de concurs Ştefania Stănilă la paralele Antrenorul Cristian Moldovan şi două dintre gimnaste urmăresc cu emoţie exerciţiul unei colege de echipă Fetiţa antrenorilor a crescut printre gimnaste

Fetiţa antrenorilor Cristian şi Lăcrămioara Moldovan are toate şansele să calce pe urmele părinţilor şi, peste câţiva ani, să o vedem pe podiumurile de la competiţii. Teodora Paula Moldovan are aproape 8 ani şi alură şi vocabular de gimnastă.

Tatăl e extraordinar de mândru: "Fetiţa noastră a crescut practic în sala de gimnastică. Fiind amândoi implicaţi în acest domeniu o luam cu noi la sală cât timp am antrenat la CS Dinamo. Acum, Teodora e la şcoala cu program sportiv CNS Cetate Deva, în clasa I şi a intrat în ritmul normal al unei gimnaste începătoare. Noi sperăm să-i placă în continuare şi să aibă tăria să practice acest sport. Calităţi, da, ar trebui sa aibă - măcar genetic - de la doi foşti sportivi de performanţă. <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/3Soa1SBkq5g?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi şi:

  • Junioarele au luat bronzul
  • Gimnastele au redeschis "fabrica de medalii"