Evenimentul Zilei > Politica > Secretele lui Orban, scoase din sertar. Te așteptai să fie premierul României?
Secretele lui Orban, scoase din sertar. Te așteptai să fie premierul României?

Secretele lui Orban, scoase din sertar. Te așteptai să fie premierul României?

În ultimii ani, Ludovic Orban a devenit unul dintre cei mai influenți oameni din România, dar puțini sunt cei care știu detalii despre trecutul său.

Premierul Ludovic Orban s-a născut în 25 mai 1963, în Brașov, și provine dintr-o familie multietnică, tatăl său fiind de etnie maghiară, iar mama sa de etnie română.

Premierul Ludovic Orban a fost un elev eminent

În adolescență, premierul Ludovic Orban a fost un elev eminent, iar rezultatele sale stau drept dovadă în acest sens, Cu toate că a devenit unul dintre cei mai influenți oameni din România, nedreptățile nu l-au ocolit pe premier. Un astfel de episod s-a produs când Ludovic Orban era elev în primul an de liceu. El a fost olimpic la fizică și trebuia să ajungă la faza națională, dar avea un punctaj egal cu un coleg ai cărui părinți erau mai influenți. Cum din fiecare județ putea să meargă doar un singur elev, la olimpiadă a ajuns cel al cărui părinți aveau mai multă putere.

Sursă foto: BZI

„De supărare, în trimestrul următor am chiulit de la teza de fizică. Eu și alt coleg,  Marius, am sărit pe geam chiar înainte de teză și ne-am dus la Muzeul de Științele Naturii, nu singuri, ci împreună cu două fete. Evident, a trebuit să dau teza ulterior și am fost aspru muștruluit de mama mea, care a fost informată imediat de profesoara de Fizică de chiulul de la teză. Nu aveam o problemă cu Fizica, dar a fost o formă de frondă, de protest”, a povestit Ludovic Orban.

Ce studii are premierul Ludovic Orban

După ce a absolvit liceul „Andrei Șaguna” din Brașov. Orban s-a înscris la Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din cadrul Universității din Brașov (1988) și studii postuniversitare la Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (1993). A lucrat apoi ca inginer stagiar la Izolatorul Târgu Secuiesc (1988–1990), inginer tehnolog la Tractorul Brașov (1990–1991) și redactor la cotidianul Viitorul Românesc (1991–1992).

Cariera politică a lui Ludovic Orban

Ludovic Orban a intrat în politică în 1992, ca membru al PNL – Aripa Tânără, devenit ulterior PL ’93. După remanierea guvernamentală din  5 aprilie 2007, Ludovic Orban a preluat funcția de ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu, portofoliu pe care l-a deținut până la încheierea mandatului acestui Guvern, pe 22 decembrie 2008.

A fost deputat de București între anii 2008-2016. La congresul PNL din iunie 2017, premierul Ludovic Orban a fost ales președinte al PNL, învingându-l pe eurodeputatul Cristian Bușoi.

În octombrie 2019, după căderea Guvernului condus de Viorica Dăncilă, președintele Klaus Iohannis l-a însărcinat pe Ludovic Orban să formeze un nou Cabinet. Echipa condusă de lUdovic Orban a primit votul de încredere al Parlamentului pe 4 noiembrie. În seara aceleiași zile, a depus jurământul la Palatul Cotroceni.