Secretele bunicilor pentru ouă de Paște perfecte. Trucuri simple pentru o vopsire ca la carte
- Emma Cristescu
- 17 aprilie 2025, 14:27

În Joia Mare, majoritatea persoanelor vopsesc ouă de Paște. Deși, în mod tradițional, culoarea cu care se vopsesc ouăle de Paște este cea roșie, în prezent sunt utilizate și alte culori cu simbolisme religioase sau naționale.
Cele mai populare metode de vopsit ouă de Paște
Cea mai populară și simplă metodă de vopsit ouă de Paște este cea folosind vopsea din comerț, ce promite culori strălucitoare. Fiecare vopsea de ouă pe care o vei găsi în magazine are instrucțiunile pe ambalaj. Trebuie să adaugi într-un vas îngust și înalt vopseaua, apă clocotită și oțet, acesta din urmă având rolul de a intensifica culoarea și de a o fixa pe ouă.

Ouă Paște. Sursa Foto: Arhiva EVZ
Odată preparată vopseaua, se vor adăuga ouăle, pe rând și se vor lăsa aproximativ 3-4 minute în vopsea sau conform instrucțiunilor. Acestea se vor scoate cu atenție din lichidul colorat, se vor așeza pe o hârtie absorbantă. La final, poți să ungi ouăle cu puțin ulei.
Cea de-a doua modalitate de vopsire a ouălor este cea folosind coloranți naturali, așa cum sunt ceapa roșie, sfecla roșie, ceaiul verde și multe altele. Dacă folosești sfeclă, nuanța obținută nu va fi la fel de intensă precum cea a ouălor vopsite cu carmin, dar tot va arăta bine.

Paște. Sursa foto: Arhiva EVZ
Pune sfecla roșie tăiată cubulețe într-o cratiță, adaugă ouăle fierte, apoi mai pune un strat de sfeclă peste ele, umple-o cu apă și adaugă două linguri de oțet pentru fixarea culorii, alături de o lingură de sare. Pune oala pe foc și când apa a dat în clocot, stinge flacăra și lasă ouăle în cratiță între 15 minute și o oră, în funcție de culoarea pe care dorești să o obții.
Ouă vopsite cu ceapă roșie
Pe lângă ouăle vopsite cu sfeclă roșie, există și ouă roșii vopsite cu ceapă roșie. Pentru circa 10 ouă vei avea nevoie de cojile de la 4 cepe roșii mari, o lingură de oțet și una de sare. Alege din gama Proaspete de la noi 4 cepe roșii mari, apoi decojește-le.
Pune apă la fiert într-o oală, adaugă sarea și oțetul, apoi cojile de ceapă. Introdu ouăle la fiert în oală, apoi când apa dă în clocot, lasă-le să fiarbă timp de 10 minute la foc mic, în așa fel încât să prindă culoare. Oprește apoi focul și scoate ouăle pe rând, cu o lingură din lemn, pe o farfurie întinsă. Trebuie lăsate puțin la răcit.
O altă metodă naturală de vopsire a ouălor de Paște este și cea cu ceai verde. Se vor lua 7-8 pliculețe de ceai verde și se vor fierbe pentru 5 minute în aproximativ 600 de ml de apă, împreună cu o lingură de oțet. Se pun apoi și ouăle în cratiță și se vor fierbe la foc mic timp de 25 de minute. Se oprește apoi focul și se vor lăsa ouăle pentru câteva ore în vas.
Ce ouă trebuie să cumperi
Contează mult și ce ouă alegi. Este de preferat să folosești pentru vopsit ouă de țară albe, pentru o mai mare puritate a nuanțelor pe care dorești să le obții. Pentru a te asigura că sunt proaspete, le poți verifica punându-le într-un vas cu apă. Cele mai proaspete ouă vor sta la lipite de fund. Ai grijă la coaja ouălelor.
Înainte de a fierbe ouăle, acestea vor necesita degresarea în prealabil. Dacă le degresezi, vopseaua se va prinde mult mai bine. Spală ouăle cu grijă, folosind detergent lichid de vase, întrucât vopseaua naturală sau chimică să adere mai bine la coaja lor. Ouăle trebuie fierte timp de 10-12 minute la foc foarte mic, pentru a evita spargerea acestora.