Evenimentul Zilei > International > Secretarul lui Putin a dezertat de la Kremlin. El spune că armata rusă îi va da lui Putin lovitura de grație
Secretarul lui Putin a dezertat de la Kremlin. El spune că armata rusă îi va da lui Putin lovitura de grație

Secretarul lui Putin a dezertat de la Kremlin. El spune că armata rusă îi va da lui Putin lovitura de grație

Abbas Galliamov a fost consilierul lui Putin, secretar personal și persoana care îi scria discursurile. A fost apropiat de Putin și de cercurile de putere de la Kremlin, iar acum a reușit să ajugă în Israel, unde lucrează ca analist politic, pe relația cu Rusia.

Fostul consilier spune că prelungirea inutilă a războiului îl va dezavantaja pe liderul de la Kremlin, care nu va putea să justifice un număr așa de mare de morți.

În tot acest timp, mai spune Galliamov, la Moscova se prefigurează un puci împotriva lui Putin, de lideri politici și militari care nu agrează războiul pe care Rusia îl duce în Ucraina.

”Cu cât războiul se prelungește mai mult, cu atât devine mai clară inutilitatea sa”, a scris Galliamov, într-un articol publicat de un ziar la opoziției ruse.

Abbas Galliamov

Președintele Belarusului considerat un escroc

Galliamov a mai spus că președintele rus îl consideră pe cel al Belarusului, drept un personaj fără scrupule, numindu-l chiar „escroc”.

”Ceea ce se întâmplă este suma a doi factori. Primul: obiceiul lui Putin – el este obișnuit să guverneze în acest fel. Se crede că președintele rus este un escroc, dar de fapt el nu se consideră a fi așa. Putin crede că Lukașenko este un escroc, iar el se definește un intrigant, un tactician subtil. Prin urmare, se descurcă chiar și cu ajutorul schemelor de conexiuni informative. El monitorizează cu mare atenție echilibrul de putere din cadrul elitelor, astfel încât nimeni să nu devină prea puternic. Prin urmare, când vede că cineva a devenit prea puternic, îi place să lovească o astfel de persoană”, a spus Galliamov.

Liderul Wagner, Prigojin pus să intimideze elitele

Lui Putin, mai spune cel care îi redacta discursurile, nu îi place în jurul său oameni prea puternici, din punct de vedere politic.

Despre liderul Wagner, Galliamov a scris că Putin l-a lăsat pe Prigojin să îl atace pe șeful armatei, generalul Valeri Gherasimov, pentru ca mai apoi să îl repună pe ofițer în toate drepturile de comandă.

”La un moment dat, Putin a decis să-l folosească pe Prigojin pentru a intimida elitele. El înțelege că elitele sunt teribil de nemulțumite, dezamăgite de el și că pot începe să iasă de sub controlul său în orice moment. Ca să le fie frică să facă ceva împotriva lui Putin, a apărut Prigojin, care l-a atacat demonstrativ pe șeful armatei, generalul Gherasimov, chemându-l cu înjurături prin subalternii săi. Este un lucru foarte rău pentru sistem, întrucât creează în elite și grupuri de populație loială sentimentul că totul se prăbușește, că mizeria se intensifică, că nu există stabilitate”, mai spune Gallianov.

Nemulțumirea de la vârful armatei ruse crește

Situația i-a înfuriat pe cei care conduc armata rusă, fapt ce va duce la un moment dat la un atac direct al acestora spre liderul de la Kremlin.

„Trebuie înțeles faptul că marea majoritate a comandanților din armata unei națiuni autoritare nu sunt suporteri devotați ai autorităților, ci oportuniști de rând”, a susținut Galliamov.