Secretarul de stat MAE, Iulia Matei: De la 1 ianuarie intrăm într-o nouă etapă de relaţie cu Regatul Unit. Cum îi afectează pe români

Eveniment online: Impactul Brexit asupra activității comerciale a firmelor românești

De la 1 ianuarie 2021, se deschide un nou capitol în relaţia UE cu fostul stat membru, Marea Britanie. Pe fondul noilor reguli, foarte mulţi români din ţară dar şi din Regatul Unit se întreabă dacă vor fi afectaţi.

Va fi o perioadă mai dificilă pentru toată lumea cu privire la relaţia dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2021. Referitor la români, problema cea mai importantă este cea a regimului vizelor. Pe aceste subiecte, Iulia Matei, secretar de stat în MAE, a făcut câteva lămuriri.

În legătură cu aceste hopuri pe care le mai are de trecut UE şi Regatul Unit, şi regimul vizelor care se va aplica de la 1 ianuarie 2021, secretarul de stat a declarat:

Iulia Matei: „Bineînţeles că de mâine intrăm într-o nouă etapă de relaţie cu Regatul Unit. Pentru prima dată putem spune că Regatul Unit va deveni pe deplin stat terţ în relaţia cu UE şi statele sale membre, inclusiv România. De ce spun pe deplin, pentru că am parcurs mai multe etape în timpul acestui an, am avut un acord de retragere care a intrat în vigoare la 1 februarie, apoi am avut o perioadă de tranziţie şi iată că acum intrăm în noul regim, un nou regim care ve produce o serie de transformări semnificative pentru toţi cetăţenii europeni, inclusiv cetăţenii români, iar din perspectiva noastră, a MAE, bineînţeles că aceste modificări ţin de regimul de vize şi de călatorii, aplicabil în relaţia cu Regatul Unit. Înainte de a detalia pe regim de vize şi pe competenţa exclusivă a MAE, aş vrea să-mi permiteţi, pe scurt, să vă spun de fapt ce a însemnat acest proces şi de ce v-am precizat că Regatul Unit devine pe deplin stat terţ în relaţia cu UE. Pentru că noi practic, ruptura politică s-a produs la 1 februarie”, a subliniat secretarul de stat.

De mâine încep negocierile pentru viitoarele relaţii cu Regatul Unit

„Am avut acest acord de retragere. Acordul de retragere a însemnat că Regatul Unit nu a mai fost stat membru UE politic, nu a mai participat la reuniuni, nu a mai fost în sistemul decizional al UE. După care am intrat în această perioadă de tranziţie care se închide astăzi, 31 decembrie 2020, o perioadă de tranziţie esenţială care ne-a permis să discutăm asupra a două aspecte. În primul rând să ne pregătim pentru noul regim aplicabil de mâine şi să negociem viitoarele relaţii, relaţiile care se vor aplica de mâine şi care vor permite să avem, totuşi, urmere Brexitului, o relaţie reglementată pe anumite domenii între UE şi Regatul Unit”, a mai declarat
„În perioada de tranziţie am putut să reglementăm aşa-zisa retragere ordonată. De fapt ce a însemnat acest lucru, a însemnat că am permis cetăţenilor rezidenţi în Regatul Unit sau cetăţenilor britanici aflaţi pe continent să-şi reglementeze situaţia, respectiv să se poată înscrie în noul sistem de înregistrare pus la dispoziţie pentru cetăţenii europeni, inclusiv cetăţenii români de către autorităţile britanice, aşa-numita ”EU Settlement Scheme”.

„Acum, cum spuneam, de la 1 ianuarie 2021, vom avea un nou regim”

„Se se întâmplă de fapt de mâine şi de ce vorbim despre aceste transformări majore pe care le anunţaţi şi dumneavoastră din perspectiva noastră, a tuturor. În primul rând nu vom mai avea libertate de circulaţie. Asta înseamnă că nu se va mai aplica libertatea de circulaţie nici pentru persoane, nici pentru bunuri, nici pentru servicii. Şi de aici tot ansamblul acestor consecinţe de care noi discutăm acum. Mărfurile vor fi suspuse controalelor vamale. În consecinţă, toţi operatorii noştri economici, toţi transportatorii vor trebui să se conformeze acestor noi reguli. Nemaiavând libertate de circulaţie a persoanelor, asta înseamnă că toţi cetăţenii care vor dori să lucreze sau să studieze de acum încolo în Regatul Unit vor avea nevoie de o viză. Şi aici, aşa cum spuneam, vedeţi că efectul acestor modificări este unul de ansamblu, vizează întrega administraţie într-un stat membru”, a mai subliniat secretarul de stat.

Dacă dorim să lucrăm sau să studiem, începând cu 1 ianuarie 2021 în Regatul Unit vom avea nevoie de o viză

„Acesta a fost cazul şi pentru România. Noi am lucrat la nivel guvernamental într-un comitet interguvernamental în care fiecare dintre instituţiile noastre, conform competenţelor, ne-am coordonat în aşa fel încât aceste modifcări să fie cât mai eficient aplicabile, iar noi ca autorităţi să fim pregătiţi şi opinia publică din România să fie corespunzător informată. Din perspectiva MAE revin la competenţele noastre, evident, cele legate de viză, cum spuneam. Asta înseamnă următorele lucruri: dacă dorim să lucrăm sau să studiem, începând cu 1 ianuarie 2021 în Regatul Unit vom avea nevoie de o viză. Înseamnă că dacă suntem turişti şi călătorim în Regatul Unit până pentru o perioadă de şase luni de zile, în timpul unui an, nu avem nevoie de o viză”, potrivit ecretarului de stat MAE.

În ce şituaţii nu avem nevoie de viză pentru a vizita Marea Britanie

„Ce înseamnă şi cum au definit autorităţile britanice accepţiunea de turism. Înseamnă că ne vizităm, evident, familia sau rudele sau prietenii, înseamnă că putem desfăşura o activitate caritabilă, dar care să nu fie mai lungă de şase luni de zile şi înseamnă că putem face un curs de foarte scurtă durată, de exemplu de grădinărit, să spunem, dar care la fel să nu dureze mai mult de şase luni de zile. În orice altă situaţie, dacă de la 1 ianuarie 2021, dorim să muncim în Marea Britanie sau dorim să studiem, vom avea nevoie de viză. Aici vreau să fac două precizări esenţiale. Aceste condiţii nu se vor aplica cetăţenilor români care sunt protejaţi de acordul de retragere, deci cetăţenii români care sunt deja înscrişi în ”EU Settlement Scheme”. În al doilea rând o să precizez că vom putea călători în Marea Britanie cu buletinul până la 1 septembrie 2021, deci buletinul este încă, îl putem încă folosi”, a precizat secretarului de stat din MAE, Iulia Matei.