Secretarul de stat al MApN, vizită la cartierul general al NATO. Ce a discutat Simona Cojocaru cu Mircea Geaonă

Secretarul de stat al MApN, vizită la cartierul general al NATO. Ce a discutat Simona Cojocaru cu Mircea Geaonă Mircea Geoană. Sursa foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a mers la Bruxelles pentru a discuta cu Mircea Geaonă, secretul general adjunct al NATO. Cei doi oficiali au discutat despre un eveniment care va avea loc în curând.

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a transmis că Simona Cojocaru, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, s-a întâlnit cu ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Andriy Shevchenko. Cei doi oficiali au discutat în legătură cu evoluția războiului declanșat de Rusia în Ucraina. De asemenea, Cojocaru a reiterat sprijinul României pentru țara invadată.

Reprezentantul MApN s-a întâlnit și cu Mircea Geaonă, secretarul general adjunct al NATO, și au discutat despre pregătirile pentru Summit-ul NATO de la Vilnius din luna iulie, întărirea capacităţii de apărare pe flancul estic, consolidarea posturii NATO la Marea Neagră, efectele invaziei ruse în Ucraina, dar și despre sprijinul pentru partenerii vulnerabili precum Republica Moldova şi Georgia.

În timpul vizitei de la cartierul general al NATO, Cojocaru s-a întâlnit și cu asistentul Secretarului General al NATO pentru Operaţii, Tom Goffus, cu asistentul Secretarului General al NATO pentru Investiţii, Wendy Gilmour, şi cu asistentul Secretarului General al NATO pentru Politica de Apărare şi Planificare, Angus Lapsley.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce a discutat oficialul MApN cu oficialii NATO

Ministerul Apărării a transmis că Simona Cojocaru i-a asigurat pe oficialii NATO că țara noastră va continua să se implice în procesul de consolidare a securității regionale de la Marea Neagră. Reprezentantul MApN a subliniat importanța creşterii rezilienţei în vederea stabilizării mediului de securitate european, mai ales, în ceea ce privește statele membre NATO din regiunea Mării Negre și din Balcanii de Vest. Simona Cojocaru a evidențiat că trebuie alocate resurse financiare pentru apărare. România investește 2,5% din Produsul Intern Brut în apărare.

„Este foarte importantă asigurarea unei agende substanţiale a Summit-ului de la Vilnius în avansarea şi consolidarea obiectivelor privind adaptarea pe termen lung a posturii colective de descurajare şi apărare. Trebuie evidenţiate foarte clar problemele de securitate din regiune, în contextul războiului de agresiune din Ucraina şi a importanţei strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea întregului spaţiu euro-atlantic“, se precizează în comunicatul de presă emis de MApN.