Ministrul polonez de Externe prezintă prioritățile de politică externă pentru 2023

Ministrul polonez de Externe prezintă prioritățile de politică externă pentru 2023

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a susținut, joi, o expunere în Camera inferioară a Parlamentului, cu privire la direcția politicii externe poloneze în 2023. În discursul său, el a subliniat poziția Poloniei cu privire la subiecte precum invadarea Ucrainei de către Rusia și ambițiile imperialiste ale acesteia, rolul fundamental al Poloniei în ONU, NATO, UE și alte forme de cooperare în regiune, relația puternică a țării cu Statele Unite ca garant al păcii în lumea liberă.

Ministrul a enumerat trei principii care ghidează politica externă a Poloniei, și anume: ​​asigurarea păcii și securității, democratizarea relațiilor internaționale bazate pe egalitatea suverană a tuturor statelor și națiunilor și respectarea legii, înțeleasă ca respectarea dreptului internațional.

„Viitorul Europei nu poate fi construit pe un compromis între libertate și sclavie; de aceea ne dorim o Europă a națiunilor egale și libere, solidare cu statele care sunt victime ale utilizării forței armate, cum ar fi Ucraina de astăzi”, a declarat ministrul de Externe Zbigniew Rau, în Seim (Parlament). El a subliniat că agresiunea rusă are, „pentru Polonia, singurul membru al NATO și al Uniunii Europene aflat la granița cu Ucraina, Rusia și Belarus, o dimensiune de proporții existențiale”.

Rusia

„Din 2007 cel puțin, de la discursul președintelui rus Vladimir Putin la Conferința de securitate de la München, cea mai mare amenințare la adresa păcii în Europa a venit din politicile Rusiei. Aceste politici au vizat direct forțarea de schimbări în arhitectura europeană de securitate, care să introducă inegalități fundamentale în accesul la securitate”, a declarat Rau, descriind atitudinea Poloniei față de Rusia.

El a amintit că această tendință a fost observată, pentru prima dată, de regretatul președinte polonez Lech Kaczyński, care a tras un semnal de alarmă, cerând Europei să oprească imperialismul rus.

Ministrul de Externe a adăugat că, în lunile dinaintea invaziei ruse, diplomația poloneză a depus toate eforturile, împreună cu aliații NATO și partenerii din Uniunea Europeană, pentru a preveni relansarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, așa cum a subliniat Rau, Rusia intenționa să folosească agresiunea armată - un instrument interzis de dreptul internațional - și să se plaseze în afara comunității națiunilor interesate de pace, securitate și cooperare.

„Putin a respins pacea și a ales războiul, încălcând normele fundamentale ale dreptului internațional, în primul rând Carta ONU. În această situație, scopul politicii noastre este de a crea o situație în care să fie clar pentru toată lumea că această alegere va duce Rusia la o înfrângere strategică, iar Ucraina va învinge, va supraviețui și va îndepărta spectrul războiului de la granițele noastre,” a spus ministrul.

NATO

După cum a subliniat șeful diplomației poloneze, NATO este instrumentul cel mai eficient pentru asigurarea păcii în Europa, ceea ce este evidențiat și de procesul constant de extindere a alianței. El a subliniat că, în cazul Suediei, acest proces este încă în desfășurare, iar Polonia depune eforturi pentru a obține aliați: Turcia și Ungaria trebuie să ratifice fără întârzieri nejustificate acordurile privind aderarea Suediei la NATO.

„Vom sprijini dezvoltarea structurilor de comandă, trupelor, infrastructurii, planurilor și exercițiilor necesare. Dorim să aprobăm înainte de Summit-ul de la Vilnius din iulie un nou model de forțe ale Alianței care să asigure capacitatea de a apăra teritoriul NATO încă din prima zi de agresiune”, a declarat Rau.

„Rusia își tratează toți vecinii în mod similar și, atacând Ucraina, amenință statele baltice, Finlanda, Suedia, România și Polonia”, a spus ministrul.

„Vom sprijini propunerile de încetare a validităţii declarației Rusia-NATO din 1997. Dacă Rusia revine la respectarea dreptului internațional, vom avea totuși nevoie de un nou acord”, a subliniat șeful diplomației poloneze.

Actul subliniază angajamentele comune ale NATO și Rusiei față de democrație și statul de drept și respectarea suveranității tuturor statelor. De asemenea, actul a angajat semnatarii să se abțină de la amenințarea cu folosirea forței unul împotriva celuilalt sau împotriva oricărui alt stat, în încălcarea Cartei Națiunilor Unite.

Ministrul a declarat, de asemenea, sprijinul continuu al Poloniei pentru politica „ușilor deschise” și sprijinirea Ucrainei în eforturile sale de a adera la alianță. El a vorbit, de asemenea, despre sprijinul pentru consolidarea în continuare a cooperării NATO cu UE.

Uniunea Europeană

Rau a afirmat că Polonia se află în UE, deoarece participarea la Uniune exprimă aspirațiile societăților europene de a lucra împreună pentru binele comun al tuturor europenilor. El a remarcat că aceasta este și poziția majorității covârșitoare a societății poloneze și, prin urmare, a oricărui guvern polonez.

UE „a fost înființată și există pentru națiunile unite în diversitate, libere și egale, și își trage puterea din voința lor politică, așa cum este exprimată în tratate, în limitele de competență descrise în acestea”, a spus el.

„Polonia, în politica sa europeană, se străduiește și se va strădui pentru asigurarea unui modus operandi bazat pe consensul tuturor membrilor Uniunii, și nu pe aranjamentele a tot felul de tandemuri europene – pentagoane, patrulatere, triunghiuri, nicidecum pe dictatele celui mai puternic stat membru”, a subliniat Rau.

El a subliniat, de asemenea, că Polonia „va rămâne în Uniune” pentru a îmbogăți identitatea poloneză, pentru a-și consolida democrația și pentru a îmbunătăți în continuare calitatea vieții.

Statele Unite

Ministrul Rau a spus că Polonia dorește o prezență militară sistemică și permanentă a SUA pe teritoriul său, recunoscând rolul Americii de lider al lumii libere și de furnizor de descurajare strategică globală.

Statele Unite „sunt liderul natural al lumii libere, o putere europeană de facto, angajată de decenii în apărarea păcii și securității și în asigurarea condițiilor optime pentru dezvoltarea Europei”, a spus Rau potrivit tvpworld.com

El a menționat că în această relație Polonia nu este doar un beneficiar, ci un partener suveran, contribuind la politica de securitate comună.

Ministrul a vorbit, de asemenea, despre construirea de către Polonia a cooperării energetice cu SUA, prin achiziționarea de gaz natural lichefiat (GNL) de la furnizorii americani și prin construirea de centrale nucleare în cooperare cu companiile americane.

 

(Traducerea Rador)