Secretar de stat urmărit penal de DNA. Acuzații de luare de mită și trafic de influență. Cum condiționa acordarea unor fonduri europene

Secretar de stat urmărit penal de DNA. Acuzații de luare de mită și trafic de influență. Cum condiționa acordarea unor fonduri europene DNA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un secretar de stat din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este urmărit penal de DNA. El este acuzat de trafic de influență într-o speță care datează de pe vremea când era consilier la MinisteruL Sănătății. Actualul secretar de stat ar fi pretins și primit 67.000 de lei, de la un om de afaceri, dar și diverse servicii. În schimb s-ar fi oferit să-l ajute să obțină finanțări din fonduri europene pentru o serie de proiecte.

Secretarul de stat Dan Dumitrescu (PSD), din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este urmărit penal de procurorii anticorupţie. El este vizat de un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă. Faptele pentru care este anchetat, susțin procurorii, datează de pe vremea când ocupa funcția de consilier la Ministerul Sănătăţii.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă Dan Dumitrescu, la data faptelor consilier la cabinetul unui secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii. În sarcina acestuia s-a reţinut comiterea unei infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată. De asemenea, procurorii au început urmărirea penală pentru trafic de influenţă şi complicitate la respectiva infracţiune și în cazul a doi oameni de afaceri.

Astfel, în perioada februarie - august 2016, Dan Dumitrescu, în calitate de consilier în cadrul Ministerului Sănătăţii ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) foloase necuvenite (sume de bani şi alte servicii, printre care şi încadrarea soţiei pe un post de psiholog într-un proiect finanţat din fonduri nerambursabile).

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spun procurorii despre faptele anchetate

Dan Dumitrescu, care avea ca atribuţie principală „Coordonare Unitatea de Implementare Proiecte Europene, Relaţia cu Parlamentul”, ar fi primit, direct sau prin intermediul unuia dintre ceilalţi doi suspecţi, suma totală de 67.000 lei.

„Suspectul ar fi pretins şi primit foloasele respective în contextul în care i-ar fi promis martorului că-şi va exercita presupusa influenţă pe care a afirmat că o are asupra unor factori decizionali, din cadrul mai multor ministere, în vederea atât a accesării, aprobării şi derulării în condiţii avantajoase a unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru o asociaţie deţinută de martor, cât şi a deblocării unor sume de bani pentru proiecte aflate în derulare”, au indicat anchetatorii, conform comunicatului.

Șpagă pentru fonduri europene

Totodată, DNA a mai arătat că, în perioada august 2015 - ianuarie 2016, unul dintre oamenii de afaceri, suspect în cauză, i-ar fi propus aceluiaşi martor să participe la mai multe licitaţii organizate în vederea obţinerii unor fonduri europene. El l-ar fi asigurat că le va şi câştiga, lăudându-se că are influență asupra mai multor responsabili din diferite ministere.

„În schimbul câştigării licitaţiilor, suspectul i-ar fi pretins martorului remiterea unor sume de bani cuprinse între 34.000 euro şi 300.000 lei”, menţionează procurorii.

Anchetatorii precizează că două dintre licitaţii au fost anulate. Iar în cazul celei de-a treia licitații, pe care a câștigat-o firma sa, martorul a refuzat să-i remită suspectului suma de 300.000 lei pretinsă anterior.